7 способів швидко та смачно засолити оселедець
Оселедець – смачний і корисний продукт. Щоб зробити цю рибку ще смачнішою, її можна засолити. Ми зібрали 7 рецептів смачного засоленого оселедця.
Базові правила засолювання оселедця
Щоб солити оселедця, необхідно знати базові правила цього процесу. Вони допоможуть не помилитися під час засолення риби з добавками. Готову страву можна використовувати як закуску або добавку до гарячого. А базові правила засолення такі:
- Для засолювання більше підійде охолоджений атлантичний або тихоокеанський оселедець.
- При виборі звертайте увагу лише на цільну рибу тушку. Плавники та голову часто відрізають для того, щоб приховати зіпсованість продукту. Рибу краще обробити самостійно.
- Якщо вибрали заморожену рибу, у жодному разі не розморожуйте її за допомогою мікрохвильової печі або теплої води. Оселедець повинен розморозитися самостійно: на тарілці при кімнатній температурі.
- Не використовуйте йодовану чи дрібну сіль. Останню можна пересипати, а перша спотворить природний смак.
- Перед засолюванням ретельно промийте оселедець під водою.
- Якщо потрібно відрізка голови, не забудьте випатрати начинки риби.
- Щоб оселедець вийшов соковитішим, залиште його на 30-40 хвилин у холодній воді.
Як засолити оселедець у розсолі зі спеціями.
Класичний спосіб — засолювання риби в розсолі зі спеціями. Час приготування – трохи більше трьох днів. Знадобляться:
- чорний перець горошком;
- запашний перець;
- гвоздика;
- чотири лаврові листи;
- одна столова ложка цукру;
- дві столові ложки солі;
- літр води;
- два оселедці.
Почати потрібно з підготовки тушки: видаліть зябра, промийте і просушіть оселедець. Прибирати голову та нутрощі необов’язково. Просушити рибу можна за допомогою паперових рушників. Далі закип’ятіть воду, додайте до неї цукор та спеції. Доведіть до кипіння, зачекайте чотири хвилини. Зніміть каструлю з вогню і дайте охолонути воді.
У контейнер чи каструлю покладіть приготовлену рибу. Залийте її розсолом, що вийшов. Рідина має повністю покривати тушку, інакше доведеться постійно перевертати її. Залишіть каструлю на три години та поставте в холодильник. Через два дні можна куштувати рибу.
Перед пробою обробіть рибу. Відріжте голову, видаліть начинки. Кістки та шкіру приберіть. Філе можна нарізати невеликими шматочками, додати олію, зелень. Подається із картоплею, бородинським хлібом. Зберігати готову рибу можна до чотирьох діб у олії.
Як засолити оселедець сухим способом
Солити можна і води. Філе просочується сумішшю з приправ протягом декількох днів. Для цього знадобляться: тушка, столова ложка солі, половина чайної ложки меленого перцю та одна ложка цукру. Також буде потрібна харчова плівка.
Готується таким чином:
- Видаліть голову риби та начинки.
- Промийте оселедець.
- Змішайте перець, цукор та сіль.
- Натріть рибину отриманою сумішшю.
- Загорніть тушку у харчову плівку чи пакет.
- Покладіть на тарілку та поставте в холодильник.
- Через 48 годин оселедець буде готовий.
Як засолити оселедець з гірчицею
Гірчиця надасть рибі особливого гострого смаку. Також вона зробить її твердою та пружною. Для приготування знадобляться:
- дві тушки оселедця;
- літр води;
- дві столові ложки цукру;
- три столові ложки солі;
- ложка сухої гірчиці;
- п’ять лаврових листів;
- чорний перець горошок.
Промийте рибу, при необхідності видаліть начинки. Якщо не видаляєте голову, не забудьте відрізати зябра. Приготуйте розсіл. У каструлю з водою додайте цукор, сіль, перець та лаврушку. Через три хвилини вимкніть вогонь та остудіть рідину.
Охололою сумішшю залийте вміщену в ємність рибу. Додайте гірчицю, поставте вміст під гніт на три години. Після цього помістіть каструлю в холодильник. За два дні можна пробувати.
- Підготуйте інгредієнти. Рибу промийте та почистіть.
- У каструлю з водою додайте цукор, сіль, перець та лаврушку. Покип’ятити дві хвилини, забрати з вогню. Дати розсолу охолонути.
- Охолодженою сумішшю залийте вміщену в контейнер рибу.
- Закрити контейнер, помістити його у холодильник. За два дні можна пробувати.
Як засолити шматочки оселедця в олії
Можна засолити шматочки риби в олії. Вийде смачно і без кісток. Знадобляться: оселедець, велика цибулина, три столові ложки солі та рослинна олія.
Спосіб приготування:
- Очистіть тушку, видаливши зябра, голову та кістки.
- Поріжте рибу.
- Наріжте цибулю кільцями.
- Візьміть банку чи пластиковий контейнер і викладіть туди рибу та цибулю. Кожен шар потрібно солити. В кінці залийте олією.
- Закрийте контейнер, поставте тару у холодильник на два дні. Після закінчення цього часу можна пробувати.
Як засолити оселедець з оцтом та цибулею
Приготувавши рибу в такий спосіб, її можна зберігати довгий час. Тому необхідно позбавити оселедець від зябер, голови і плавців, нутрощів. Інгредієнти:
- оселедець;
- цибуля;
- 700 мл. води;
- сіль;
- рослинна олія;
- одна ложка 9% оцту;
- лавровий лист;
- перець горошком.
Підготуйте рибу. Покладіть її у воду із сіллю та залиште на 30 хвилин. У склянці води розведіть оцет. З каструлі з оселедцем вилийте воду і додайте рибу в ємність із цибулею та спеціями. Воду з оцтом додайте до оселедця. Налийте олію. Закрийте кришку оселедця і поставте в холодильник на день.
Як засолити оселедець з лимоном
Завдяки лимону, риба виходить ароматною та ніжною. Використовується або ціла тушка або філе, порізане на невеликі шматочки. Необхідні: лимон, оселедець, дві ложки солі, ложка цукру, лаврові листи, запашний перець горошком.
Спосіб приготування:
- Підготуйте рибу.
- Наріжте цибулю кільцями, а лимон тонкими кружальцями. Рибу, лимон та цибулю кладіть у банку шарами. Кожен шар посипайте спеціями.
- Закрийте банку, поставте в холодильник на 24 години. Через добу перешкодити вміст і залишити ще на 24 години. Оселедець готовий.
Як засолити оселедець по-голландськи
За допомогою цього рецепту оселедець може використовуватися як закуска. Знадобляться:
- дві тушки;
- дві цибулини;
- морква;
- лимон;
- сіль;
- цукор;
- лавровий лист;
- чорний перець горошок.
Підготуйте філе оселедця. Лимон і цибулю наріжте кружальцями та кільцями. Моркву почистіть, помийте та натріть на тертці. Візьміть скляну банку, викладайте інгредієнти шарами. Кожен із них посипайте сіллю та цукром. Закрийте банку, поставте у холодильник на 48 годин.
Читайте також: