Вибираємо обідній стіл: 10 порад
Вітальня,  Зала,  Кухня,  Спальня

Вибираємо обідній стіл: 10 порад

Обідній стіл – головний елемент композиції кухні або їдальні. Без зручного, якісного та красивого столу не обійтися: свята, дружні зустрічі, сімейні вечори – всі ці приємні події часто відбуваються у домашній обстановці.

Все до столу! Читайте наші 10 порад щодо того, як вибрати цей важливий предмет кухонної обстановки.

1. Матеріал

Масив натуральної деревини, скло, метал, пластик та ДСП – ось матеріали, з яких найчастіше роблять обідні столи. Останній не надто надійний – з часом може здутися або потріскатися.

Найдовговічніші – стільниці із міцної деревини, на які можна сміливо ставити гарячі страви. За бажанням покрийте поверхню стійкою до вологи фарбою.

2. Форма: прямокутний

Прямокутний стіл добре виглядає в центрі кімнати. Оптимальна ширина стільниці від 80 до 105 см. Такі параметри дозволять кожному учаснику трапези почуватися вільно, комфортно та водночас не тягнуться через весь стіл за їжею.

3. Форма: овал та коло

Овальні столи найчастіше знаходять своє місце у жіночних та повітряних інтер’єрах. Вони добре підходять для урочистих вечерь. Так само як за прямокутним, за таким столом поміститься 5-9 осіб, якщо це потреба. Ставити його краще у їдальні.

Стіл круглої форми впишеться в інтер’єр будь-якої стилістичної спрямованості, тут багато залежить від його фактури та розміру. Він може стати лицарським столом або жіночим чайним столиком.

4. Форма: квадратний

Маленький квадратний столик – гарна альтернатива мініатюрних кухонь. Поставте його біля вікна, але тільки так, щоб стільці та лавки стояли з усіх чотирьох боків.

Якщо стіл має колосальні розміри, краще виділити йому окремий простір — це може бути невелика ніша або поглиблення, яке в такому випадку повністю займе обідня зона.

5. Колір

Відмінний інструмент не тільки для стін та підлоги, але й для меблів та декору. Виберіть ваш улюблений відтінок та повністю оформіть у ньому обідню зону. Позитивнішого місця в будинку буде не знайти! Підходьте до процесу з усією відповідальністю: пам’ятайте, що палітра має бути не настирливою і приємною для очей.

6. Деталі

Декор відмінно виглядатиме не тільки навколо обідньої зони, але і на самому столі. Щотижня прикрашайте стільницю букетом свіжих квітів, поставте кілька свічників з тонкими свічками та покладіть м’які подушки на стільці.

7. Ніжки

Ніжки кухонного столу — нетривіальна деталь. Якщо стільницю найкраще вибрати без зайвих вишукувань, то з ніжками є десь розгулятися. Прямі, вигнуті, різьблені, литі, складні, яскраві та барвисті… Пам’ятайте, що вони відповідають за його індивідуальність.

8. Скатертина-самобранка

Раніше було прийнято застеляти стіл мереживною білою скатертиною тільки у свята. Сьогодні правила змінюються: ошатним стіл має бути завжди. Ручна вишивка, ажурна тасьма, стримана бавовна… Придбайте кілька скатертин і змінюйте їх – це миттєво додасть свіжості інтер’єру.

9. Розташування

Де стоятиме стіл? Це перше питання, на яке потрібно відповісти, перед тим як шукати відповідну модель. Виміряйте вільний простір і вирушайте за столом, що повністю відповідає заданим параметрам. Якщо такої не знайдете, не забувайте, що його можна зібрати частинами, купуючи кожну деталь окремо.

10. Стільці

Не купуйте стільці у комплекті зі столом – це нудно. Нехай кілька з них будуть яскравими, один з деревини, інший з пластику, а третій трохи застарілий, але дуже гідний — купіть його на винтажному ринку. У прямокутного столу можна поставити лавку або лаву. І пам’ятайте, що стільців багато не буває!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.