8 принципів, пам'ятка та фото-ідеї
Вітальня,  Зала,  Кухня,  Спальня

8 принципів, пам’ятка та фото-ідеї



Як правило, коли ми приносимо додому фрукти, ми робимо одне із двох: складаємо все у вазу на стільниці або кидаємо в холодильник. Шанс помилитися не такий вже й великий, адже майже всі фрукти можна зберігати в холодильнику, і майже всі фрукти можуть протриматися хоча б пару днів при кімнатній температурі. Але якщо ви хочете отримувати максимум задоволення та користі від дарів природи та заощаджувати бюджет, варто трохи розібратися в цьому питанні.

У цьому матеріалі ви дізнаєтеся про загальні принципи зберігання бананів, яблук, груш, лимонів, мандаринів та інших фруктів, знайдете пам’ятку за умовами та термінами зберігання різних видів фруктів та ягід, а також почерпнете ідеї організації вмісту «вітамінів» у домашніх умовах.

8 загальних принципів, як правильно зберігати фрукти вдома

1. Принцип 1. Не зберігати фрукти та овочі разом. Фрукти, що випускають велику кількість етилену (агент дозрівання), можуть прискорити дозрівання прилеглих овочів та зіпсувати їх.

Принцип 2 Відразу видаляти цвілі плоди. Перед тим як скласти фрукти в холодильник, шафу або в настільну вазу, обов’язково видаліть плоди, що зіпсувалися, щоб запобігти поширенню цвілі. Перестиглі фрукти намагайтеся з’їдати першу чергу.

Фрукти у холодильнику

Принцип 3 Зберігати недозрілі фрукти за кімнатної температури, бажано в паперовому пакеті. Особливо це стосується абрикосів, персиків, груш, слив, хурми, авокадо, ківі та манго. Мішок стане пасткою для етилену — газу, який виділяється плодом і виступає як агент дозрівання. Бажаєте прискорити процес ще більше? Покладіть у мішок яблуко. Зрілі і, тим більше перезрілі плоди краще зберігати в холодильнику.

Принцип 4 Зберігати фрукти на нижній полиці холодильника або у спеціальному відсіку для фруктів. Винятком є ​​фрукти, які потрібно зберігати за кімнатної температури (цілі баштанні, банани, цитруси, недостиглі фрукти), а також яблука – їх краще зберігати на верхній полиці холодильника, окремо від решти фруктів.

Етажерка

Які фрукти не можна зберігати у холодильнику? Відповідь легко запам’ятати: банани та цитруси

Принцип 5 Не зберігати фрукти в набитому контейнері холодильника. Навколо фруктів має вільно циркулювати повітря.

Принцип 6 З’їдати розрізані фрукти якнайшвидше і не зберігати їх довше двох днів у холодильнику. Особливо це стосується кавунів, динь та гарбузів, а також хурми. При кімнатній температурі різані плоди не можна зберігати – вони, по-перше, швидко зіпсуються і зморщуються, а по-друге – приваблять мошок та мух.

Принцип 7 У холодильнику немити фрукти зберігати в оригінальній упаковці або вільному пакеті. Фрукти, що зберігаються при кімнатній температурі, потрібно виймати з упаковки відразу.

Принцип 8 Завжди мати на столі або стільниці гарнітура вазу з фруктами. Краще підібрати місце, яке завжди на увазі і доступне. Так ви і ваші домочадці не забуватимуть про ці смачні вітаміни, а інтер’єр тільки прикраситься.

Нижче представлено кілька фото-ідей, як можна красиво, зручно та правильно організувати зберігання фруктів удома за кімнатної температури.

Фрукти на столі

Ваза із фруктами – відмінна центральна прикраса обіднього столу. У гарній вазі яскраві плоди будуть ще більш апетитними.

Зберігання фруктів

Саморобний тримач для фруктів із дощок та металевих кошиків

Настінне зберігання фруктів

Система з кухонних рейлінгів та кошиків відмінно пристосовується під зберігання яблук, груш

Зберігання фруктів поруч із соковижималкою

Поруч із фруктами зручно зберігати і соковитискач, а також стаціонарний блендер.

Фрукти в етажерці

Компактно зберігати велику кількість фруктів можна ось у такій етажерці

Дивіться також матеріал: Як правильно зберігати овочі та зелень.

Де і скільки зберігати фрукти та ягоди – коротка пам’ятка

Правила зберігання фруктів часто збивають з пантелику, адже кожен плід має різні вимоги до умов та термінів. Так, наприклад, деякі види дозрівають на дереві, а деякі дозрівають уже вдома у свого власника. Деякі плоди потрібно зберігати за низьких температур, а деякі, навпаки, люблять тепло. Ця пам’ятка допоможе уникнути помилок. Майте на увазі, що наведені нижче рекомендації припускають, що ваші продукти дозріли та готові до вживання.

Банани

Щоб банани не чорніли, їх потрібно зберігати у шафі чи на столі, але ніяк не в холодильнику.

  • Термін зберігання при кімнатній температурі: 5 днів.
  • Ідеальне місце: у вазі на столі, у шафі або прохолодному та сухому місці.
  • Підказка: стиглі банани можуть бути заморожені для випічки або споживання як натуральне «морожене» (шкірки почорніють, але м’якоть буде гарна).
Ідея зберігання бананів

Як зберігати банани вдома? Завдяки своєму яскравому кольору вони створені для прикраси інтер’єру. Складайте їх у симпатичну страву/вазу або підвішуйте на спеціальний холдер або на гачок, вкручений у нижню частину навісної шафки.

Яблука

Це найзручніші для зберігання будинку фрукти, тому що можуть зберігатися як у холодильнику, так і в шафі або на столі найдовше інших фруктів.

  • Термін зберігання: до 3 тижнів у холодильнику.
  • Місце: правильніше за все зберігати яблука на верхніх полицях, головне окремо від інших фруктів.

Як зберігати яблука в домашніх умовах? В ідеалі – на верхній полиці холодильника. Головне правило – їх не можна зберігати разом з іншими фруктами.

Диня, кавун, гарбуз

При тривалому зберіганні в холодильнику ці баштанні втрачають свій смак та аромат.

  • Місце: у холодильнику у відділенні для фруктів або у шафі/на столі (крім перестиглих та пошкоджених плодів).
  • Термін зберігання: до 5-7 днів у цілому вигляді, до 2-3 днів – у розрізаному.

Абрикоси

  • Місце: недозрілі абрикоси потрібно зберігати за кімнатної температури, бажано в паперових пакетах.
  • Термін зберігання в холодильнику: 5 днів.

Цитруси

Цитруси – це ті фрукти, які краще зберігати у вазі на столі, у картонній коробці у шафі чи іншому сухому та бажано прохолодному місці, але не в холодильнику. Тому купувати їх варто лише на тиждень наперед, але не більше. Втім, зберігати їх у холодильнику теж можна і досить довго (до 2-3 тижнів), правда через тиждень-десять днів фрукти почнуть втрачати свій аромат, соковитість та смак. Лимони і лайми взагалі вберуть у собі сторонні запахи.

  • Місце: у шафі на столі. Якщо у холодильнику, то на нижній полиці або у спеціальному відділенні для фруктів.
  • Термін зберігання: на столі – від 3 до 7 днів, у холодильнику – апельсини до 2 тижнів, лимони, лайми та грейпфрути до 3 тижнів, мандарини – до 1 тижня).
Ідея зберігання цитрусів

Святковий стіл можна прикрасити ось такою фруктовою композицією. Просто поставте в центр великої вази меншу вазу і наповніть її водою і квітами, потім в просторі, що залишився, складіть ваші цитруси

Груші

Не поспішайте засмучуватися, якщо груші на прилавку магазину лежать лише зелені та тверді. Справа в тому, що ці фрукти збирають незрілими, оскільки на дереві вони починають гнити ще до стиглості. Виходить, що купувати груші на тиждень наперед варто у незрілому вигляді і чекати на їх дозрівання вже вдома. Купуючи ж м’які та соковиті плоди, постарайтеся з’їсти їх якнайшвидше.

  • Місце: у шафі на столі. Для прискорення дозрівання груші потрібно розкласти по паперових мішках і потримати за кімнатної температури. Зрілі та перестиглі груші можна один-два дні зберігати в холодильнику (на нижній полиці або у спеціальному відділенні для фруктів).
  • Термін: 5 днів. Азіатські груші зберігаються довше – до 7 днів при кімнатній температурі та кілька тижнів у холодильнику.

Виноград

  • Місце: виноград найкраще зберігати у паперовому пакеті (або в упаковці з перфорованого пластику) у холодильнику.
  • Термін зберігання: від 1 до 2 тижнів. Але краще з’їдати виноград протягом 3 діб, потім він почне морщитися.

Виноград

Ківі

  • Місце: стиглі плоди – у холодильнику, недостиглі – при кімнатній температурі.
  • Термін: 4 дні на столі, і до кількох тижнів – у холодильнику.

Манго

  • Місце: холодильник.
  • Термін: 4 дні.

Персики та нектарини

  • Місце: холодильник.
  • Термін: 5 днів.

Ананас

  • Місце: в цілому вигляді — при кімнатній температурі на столі або шафі, розрізаний або порізаний на часточки ананас зберігають в холодильнику.
  • Терміни: 5 днів у цілому вигляді при кімнатній температурі та 3 дні у холодильнику (у розрізаному вигляді).

Слива

  • Місце: холодильник, незрілі сливи зберігають за кімнатної температури;
  • Термін: 5 днів.

Хурма

  • Місце: незрілі плоди зберігають при кімнатній температурі, чекаючи дозрівання, потім з’їдають якнайшвидше.
  • Термін: після дозрівання – 2-3 дні.

Гранати

  • Місце: холодильник.
  • Термін: цілий гранат можна зберігати до 3 тижнів, насіння гранату зберігається 3 дні.

Ожина

  • Місце: у холодильнику, розкладені в один шар на паперовий рушник.
  • Термін зберігання: 2 дні

Чорниця

  • Місце: в холодильнику.
  • Термін зберігання: 1 тиждень.

Чорниця

Вишня Черешня

  • Місце: у холодильнику у відкритому пакеті чи мисці.
  • Термін: 3 дні.

Журавлина

Журавлина — найкорисніша ягода, яку можна сміливо купувати про запас.

  • Місце: холодильник.
  • Термін: 1 місяць.

Малина

  • Місце: у холодильнику, розкладені в один шар на паперовий рушник.
  • Термін зберігання: 3 дні

Суниця

  • Місце: в холодильнику.
  • Термін зберігання: 3 дні.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:16 Середня оцінка: 4,81 із 5)
8 принципів, пам'ятка та фото-ідеї Завантаження…

Читайте також:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *