12 порад як продовжити свіжість продуктів
Вітальня,  Зала,  Кухня,  Спальня

12 порад як продовжити свіжість продуктів



Дієтологи кажуть, що проблема харчування багатьох людей полягає не в тому, що вони купують недостатньо овочів і фруктів, а в тому, що вони не встигають їх з’їдати до того, як вони зіпсуються. Згідно зі статистикою, 25-30% куплених продуктів викидається нами у відро для сміття. Цьому феномену є як мінімум два пояснення:

  1. Ми купуємо надто багато їжі;
  2. Просто продукти псуються швидше, ніж могли б.

Що ж робити? Ходити до магазину щодня? Планувати тижневе меню наперед? Хмм… Здається, ці принципи підійдуть лише для самих дисциплінованих. Ми дамо вам 12 простих порад, як зберегти свіжість продуктів до 2 разів довше, перестати викидати неліквід і правильно організувати зберігання в холодильнику.

12 нюансів зберігання продуктів у холодильнику

Порада 1. Зберігайте продукти окремо один від одного та в упаковці

Коли продукти лежать поруч, їх запахи поєднуються, а шкідливі бактерії можуть дуже швидко «переселитися» один на одного. Якщо ж їжа лежить на полиці без будь-якого захисту, вона швидко завітрюється або висушується, особливо якщо холодильник працює за системою No frost без спеціально передбаченої зони свіжості. Висновок — зберігати продукти потрібно в окремих контейнерах та упаковках.

Зберігання у контейнерах

Контейнери зручні, але не дуже компактні та потребують деяких фінансових вкладень. Тому замість них можна використовувати багаторазові пластикові пакети Zip-lock. Купити їх можна у канцелярському магазині, у господарських відділах супермаркетів, магазинах на кшталт Фікс Прайс чи Ікеї. Втім, підійдуть навіть звичайні офісні пакети.

Пакети Зіп для заморожування

Спеціальні пакети zip lock для заморожування продуктів з ярликом для підпису дати та вмісту

Єдине, що не варто зберігати в пакетах, це ковбаси, м’ясо, курка, риба та сир – у плівці вони задихнуться, набудуть неприємного запаху і швидше почнуть псуватися. Їх краще перекладати з фабричного впакування в контейнери або загортати в папір/фольгу.

Зберігання з фольгою та китайськими паличками

Коли не вистачає контейнерів або пакетів зип-лок, рятують звичайні тарілки та миски, які потрібно лише закрити фольгою. Щоб заощадити місце в холодильнику, посуд можна поставити один на одного, використовуючи китайські палички як опору

Порада 2. Зберігайте зелень, овочі та фрукти разом із паперовими серветками

Головний ворог багатьох овочів, фруктів та зелені – це підвищена вологість у холодильнику. Щоб продовжити термін зберігання плодів, зберігайте їх разом із паперовими серветками або у паперових пакетах — папір вбиратиме конденсат. Цей прийом особливо потрібний, якщо у вашому холодильнику немає спеціальної зони свіжості для фруктів та овочів.

Зелень

Порада 3. Якщо вам доведеться придбати новий холодильник, вибирайте модель з сухою і вологою зоною свіжості

Зони свіжості – це ящики, в яких можна зберігати продукти, що швидко псуються, на кілька днів довше, ніж у звичайному холодильному відділенні. Завдяки зниженій температурі та оптимальному рівню вологості, зростання мікроорганізмів та бактерій уповільнюється, але їжа при цьому не заморожується.

Так, наприклад, холодильники Bosch з технологією VitaFresh plus зберігають свіжість продуктів до 2 разів довше. Тільки подумайте, скільки переваг дає така фора часу:

  • Можна залишити продукти як мінімум на тиждень та поїхати відпочивати, не викидаючи їжу.
  • Або уявіть таку ситуацію – вдень ви задумали приготувати нову складну страву, купили інгредієнти, але надвечір натхнення зникло. Нічого страшного – складіть продукти в зону свіжості і перенесіть експеримент на інший день.
  • Тим, хто не має змоги готувати щодня, зона свіжості дозволить готувати супи, обіди та вечері на кілька днів уперед. При цьому користю та смаком страв жертвувати не доведеться.
  • Також, технологія VitaFresh plus дозволить ходити в магазин не частіше ніж 1 раз на тиждень. За цей час фрукти та овочі завдяки природному рівню вологості та можливості регулювати доступ сухого повітря (про цю опцію розповімо трохи пізніше) не стануть водянистими та збережуть свої вітаміни. Про м’ясо з душком, який зазвичай з’являється вже за 2 дні, можна забути.
Холодильник Bosch з технологією VitaFresh

«Зів’ялий» салат, м’ясо з душком, несмачні овочі та фрукти — якщо у вашому холодильнику є зони свіжості, ці проблеми не виникнуть як мінімум тиждень

Зона свіжості в холодильнику може бути вологою та/або сухою.

  • Волога зона більше призначена для зберігання фруктів, овочів та зелені.
  • Суха зона підтримує температуру близько 0 градусів та призначена для м’яса, риби, птиці, молочних продуктів. За бажання тут можна зберігати і недоїдену вечерю і навіть охолоджувати напої.

До речі, у холодильниках Bosch з технологією VitaFresh plus (Serie | 6) можна застосувати такий лайфхак – витягнути ящики для м’яса та риби та замість них поставити пляшки з напоями. Через спрямований поток холоду вони охолонуть у 3 рази швидше.

Порада 4. Якщо у вашому холодильнику є зони свіжості з можливістю регулювати доступ сухого повітря… настав час навчитися цим користуватися

Отже, у вас вже є холодильник із зоною свіжості, в якій можна регулювати доступ сухого повітря. Але чи справді ви знаєте, як користуватися цим? Чи ви просто встановили середній показник, сподіваючись на краще? Розуміння налаштувань рівня вологості допоможуть вам зберігати ваші фрукти та овочі довше та у найкращій якості.

Принцип налаштування вологості досить простий.

  • Низький рівень вологості необхідний продуктів, нечутливих до втрати вологи. Як правило, це фрукти та овочі, що виділяють газ етилен, наприклад, яблука та груші. Відкривши у «фруктовому» ящику доступ до сухого повітря, ми даємо етилену можливість самоусунутись. Це допомагає запобігти передчасному псуванню плодів.
  • Високий рівень вологості потрібен переважно для зберігання листової зелені, наприклад, руколи, шпинату та трав. Коли доступ сухого повітря закритий, волога утримується в ящику і зелень зберігається свіжою та соковитою. Разом із зеленню можна зберігати фрукти та овочі, чутливі до етилену, наприклад, полуниці.

Ось зручна табличка зі списками продуктів, які віддають перевагу низькому або високому рівні вологості.

Зберігання у ящику з високою вологістюЗберігання в ящику з низькою вологістю
Банани (незрілі) Яблука
БрокколіАвокадо
Брюссельська капустаБанани (стиглі)
КапустаДиня (торпеда)
МоркваІнжир
Кольорова капустаМедові дині
ОгіркиКіві
БаклажаниМанго
Зелена квасоляПапайя
Трави (кінза, кріп, петрушка, чебрець)Груші
Листова зелень (капуста, салати, шпинат, швейцарський мангольд, крес-салат)Абрикоси, нектарини, персики, сливи тощо.
Горох
Перець
Полуниця
Гарбуз, кабачки
Кавун

Важливий момент: зони свіжості працюють найкраще, якщо вони заповнені принаймні дві третини. Мабуть, ця хороша мотивація є більше корисної їжі.

Порада 5. Проводіть огляд холодильника не рідше 3 разів на тиждень.

Регулярно оглядаючи вміст холодильника, ви зможете своєчасно виявляти їжу, яку потрібно з’їсти якнайшвидше і не допускати появи «неліквіду». Особливо це актуально для тих продуктів, які ми звикли закуповувати про запас або в декількох видах. Це можуть бути йогурти, сметана, соуси, сир, сири, молоко чи консерви.

Щоб краще керувати припасами, складайте продукти з терміном придатності в одне місце, наприклад, прозорий лоток з написом «З’їж мене першим!».

Зберігання продуктів із терміном придатності.

Ідея зберігання продуктів із закінченим терміном придатності

Дивіться також: Який холодильник вибрати: краплинний чи ноу-фрост?

Порада 6. Якщо ви їдете у відпустку, заповніть холодильник хоча б наполовину

Справа в тому, що порожній холодильник працює менш ефективно. Якщо полиці вашого приладу виявилися порожніми, їх можна заповнити пляшками з водою.

До речі, перевантажувати холодильник теж небажано, адже для ефективного зберігання холодне повітря повинне вільно циркулювати по камері та навколо продуктів. Якщо рух повітря сповільниться, температура підвищиться.

Порада 7. По можливості зберігайте фрукти та овочі окремо

Це допоможе уникнути змішування запахів, а головне — не дозволить етилену, що міститься в багатьох фруктах, прискорити псування овочів. Особливо чутливі до цього газу: картопля, морква, броколі, спаржа та салат. А ось список лідерів із вироблення етилену:

  • Яблука;
  • Банани;
  • Груші;
  • Персики;
  • Абрикоси;
  • Ківі;
  • манго.

Запам’ятайте ці фрукти і ніколи не накладайте їх в одну ящик з овочами та іншими стиглими фруктами.

Порада 8. Якщо потрібно продовжити термін придатності хліба та випічки, виручить холодильник

Якщо вам знадобилося відлучитися або просто купили занадто багато хліба, то продовжіть його життя так. Загорніть хліб/випічку в паперовий пакет або поліетиленовий пакет з маленькими отворами або мішечок з натуральної тканини. Якщо в холодильнику є зона свіжості для фруктів, покладіть упакований хліб туди. Якщо такої скриньки немає, то підійде верхня полиця холодильника. Так ваш хліб та випічка зможуть прожити близько 3 тижнів. За потреби борошняні вироби можна заморозити більш ніж на 1 місяць.

  • Щоб повернути хлібу приємну м’якість після тривалого зберігання в холодильнику (або після заморожування), його можна підігріти в закритому контейнері в НВЧ-печі.

Порада 9. При виявленні зіпсованих фруктів та овочів відразу викидайте їх

Пам’ятаєте приказку про гнилий яблуко, яке псує всі фрукти в кошику? Це дійсно правда. Купуючи фрукти та овочі (особливо у контейнерах), оглядайте плоди. І при виявленні сумнівних екземплярів швидше викидайте їх.

Порада 10. По можливості купуйте продукти із запасом терміну придатності

Купуючи продукти, що особливо швидко псуються, перевіряйте їх терміни виготовлення, придатності та зберігання. Часто в супермаркетах однакові товари на одній і тій же полиці можуть мати різні дати випуску.

Порада 11. Грамотно розставте продукти

Повернувшись із супермаркету з тижневим запасом продуктів, багато хто розвантажує пакети в хаотичному порядку. В результаті, через кілька днів виявляються зіпсовані або пересушені закуски та інгредієнти для страв. Все це відбувається тому, що в різних зонах холодильника встановлюється різна температура і якщо продукт потрапляє в несприятливий для нього клімат, то він починає швидше псуватися або втрачати свій смак. Тому ми радимо один раз запам’ятати кілька простих рекомендацій та намагатися дотримуватись їх надалі.

  • Верхні полиці – це одне з найтепліших місць у холодильнику. Тут добре зберігати: всілякі залишки, напої та готові до вживання продукти (наприклад, олія, йогурт, сир та делікатеси).
  • Нижні полиці — тут встановлюється найнижча температура, тому ця зона підходить для зберігання сирих інгредієнтів, тобто м’яса, риби та ін. (Ця порада актуальна, якщо в холодильнику немає спеціальної зони свіжості).
  • Дверцята — це найтепліша частина холодильника і, до того ж, із нестабільною температурою, тому від звички зберігати тут молочні продукти та яйця варто відмовитися. А ось соуси та кетчупи, варення та соління, м’які та плавлені сири почуватимуться на полицях дверцята цілком нормально.

Пам'ятка

Порада 12. Не зберігайте в холодильнику банани, томати, а також…

Секрет тривалого зберігання деяких продуктів полягає в тому, щоб зберігати їх за кімнатної температури. Крім бананів та томатів до цього списку входять:

  • Картопля;
  • Цілісні кавуни та дині;
  • Цілісні часник і цибуля;
  • Шоколад;
  • Кава та чай.

Ці продукти за низьких температур стають несмачними і швидше псуються. Також поза холодильником можна зберігати яблука та не стиглі тверді фрукти.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:20 Середня оцінка: 4,30 із 5)
12 порад як продовжити свіжість продуктів Завантаження…

Читайте також:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *