6 видів планування дизайну кухні
Всі відомі види планування кухонних меблів поділяються на 6 типів, які вважаються основними, а саме:
Лінійна кухня
Для лінійної кухні характерне розміщення всіх елементів меблів в один ряд. Найчастіше це пов’язано з невеликою площею території.
- Дана планування може бути застосована для просторих приміщень, коли одна частина призначена для приготування та подальшого прийому їжі, а друга виконує роль вітальні, де розташовані відповідні меблі.
- У цій ситуації необхідно дотримуватись правила трикутника – раковина повинна розташовуватися в центрі, а холодильник і плита повинні розташовуватися навколо неї.
- При цьому обов’язково має бути робоче місце, яке можна визначити між раковиною і варильною поверхнею.
Двохлінійна кухня
Дизайн кухні для витягнутого приміщення може бути виражений дволінійністю.
- У цьому випадку необхідно враховувати, що майбутня кухня буде прохідною і тому на шляху господині може постійно опинятися хтось із членів сім’ї.
- Якщо все-таки прийнято рішення зупинитися на даному виді планування, варто враховувати, що відстань між лініями не повинна бути меншою за 1,2 метра.
- Мийку з варильною поверхнею правильніше розташувати в одній лінії, ну а холодильник і іншу техніку, що вбудовується, краще розмістити з іншої.
В даному випадку зберігається робочий трикутник, що дозволяє вигідно використовувати робочу поверхню, яка до того ж буде досить великою.
Г-подібна кухня
Одним з найпоширеніших видів планування є Г-подібна кухня, яка також відома як кутова.
- Цей варіант може підійти практично до будь-якого приміщення, навіть прохідної або маленької кухні.
- Якщо вона має великі розміри, варто враховувати, щоб відстані між робочими зонами не були занадто великі, але і зменшувати, занадто сильно, робочу поверхню не варто.
- Цей вид планування дозволяє визначити вигідне місце для обідньої зони.
П-подібна кухня
Для П-подібної кухні характерне використання трьох стін, завдяки чому утворюється непогане поле для рішучих дій.
- Таке планування має в своєму розпорядженні достатню кількість місця для зберігання продуктів і посуду, а також інших предметів кухонного начиння.
- При плануванні П-подібного робочий трикутник можна назвати оптимальним.
- Необхідно визначитись із оптимальними розмірами. 2,5 метри – це довжина задньої стінки, щоб вільний простір не був меншим за 1,2 метри.
У ситуації, якщо ці розміри значно менше, здавалося б вигідне розташування всіх елементів, не принесе бажаних результатів.
Півострівна кухня
Півострівна кухня – це планування, яке передбачає додатковий випуск робочої поверхні, миття або плити.
- Найчастіше такий виступ відокремлює кухню від обідньої зони.
- Це може бути і столик сервіровки і барна стійка.
Острівна кухня
Острівна кухня – це Г-подібне або П-подібне планування, яке має в центрі спеціальне доповнення.
- Головною особливістю такого планування є можливість використання виключно для великих приміщень.
- Оптимальний розмір острова 1,2 х1, 2 м.
- Найчастіше в центр виноситься мийка або варильна поверхня, також це може бути обідній стіл.
- Крім цього непоганим призначенням для острова буде використання його як робоча поверхня, під якою вигідно розмістяться шафки для всілякого кухонного начиння.
Для такого планування існує безліч варіацій розташування робочого трикутника.
Дивитися ще більше 250 фото-ідей дизайну кухні в різних плануваннях →