
14 хитрощів зручного та акуратного зберігання продуктів
Як зручно зберігати спеції? Що робити із залишками продуктів? Де викроїти додаткові місця для зберігання бакалії? Ділимося 14 хитрощами зручного, компактного та красивого зберігання продуктів у шафах та в холодильнику.
1. Заморожуємо продукти порційно
Більшість продуктів, які ми зберігаємо в морозильнику, зручно заморожувати, попередньо розділивши на порції або частини. Так, наприклад, м’ясо можна розділити пакетиками для приготування гуляшу, супу, запікання. Нарізані заморожені овочі можна в потрібний момент просто додати до страви, скажімо, супу або рагу та заощадити купу часу. Особливо добре для заморожування підходять морква, солодкий перець, цибуля, часник та зелень.
- Заморожені продукти слід підписувати у форматі: назва – дата заморозки.
2. Зберігаємо залишки та субпродукти в морозильнику на майбутнє
Хитрощі для ощадливих:
- Залишки сиру можна натирати і відправляти в морозильник, поки вам не захочеться приготувати піцу або іншу страву з сиром. До речі, що більше видів сиру в піці, то смачнішою вона буде!
- Зберігати варто й інші інгредієнти для піци, наприклад залишки ковбас, грибів, оливок.
- Різні субпродукти варто заморожувати для приготування супів та бульйонів.
- Бульйони, які залишаються від варіння м’яса/курки/риби, можна переливати в банки і зберігати в морозильнику до кращих часів.
- Залишки вина можна заморожувати для приготування соусів.
3. Активно використовуємо зип-лок пакети
Zip-lock пакети хороші тим, що їх можна використовувати багато разів, вони ідеально підходять за розміром для різних категорій продуктів, їх легко мити і, до того ж, у них є зручний замочок. А ще з ними будь-яке сховище, чи то морозильник чи кухонна шафка, виглядає акуратніше, ніж із звичайними пакетами.
- Купити пакети зіп-лок можна в магазинах канцелярських чи господарських товарів, а також у маркетах на кшталт Фікс Прайс або Ікеї.
4. Викроюємо додаткові місця зберігання з нізвідки
Бажаєте отримати додаткові місця зберігання з повітря? Купуйте на Аліекспрес, в Ікеї або інших господарських магазинах такі вставки в полку.
Ось ще одна знахідка – офісна сітчаста тумба з Ікеа (серія Леннарт), яка ідеально встає у типові тумби під раковиною на кухні та дозволяє задіяти весь потенціал цієї «мертвої зони».
Дивіться також: 8 знахідок з Ікеа до 1000 рублів, які вирішать усі ваші проблеми зі зберіганням на кухні
5. Поважаємо кошики, лотки та контейнери
Секрет будь-якого організованого холодильника, комори або кухонної шафи криється у використанні кошиків, банок, лотків та урн. Повірте, ці аксесуари дійсно варто вкластися!
Пакетики зі спеціями зручно зберігати у лотках.
В останні пару років багато хто полюбив пластикові контейнери для овочів як на фото нижче. Ціна за такі лотки стартує від 150 руб., Знайти їх можна в Стрічці, Фікс Прайсі та інших господарських магазинах. Вони хороші тим, що штабелюються один на одного, заощаджуючи місце на кухні, легко миються. Але є й недоліки – про них пропонуємо дізнатися з цього Інста-поста від користувача.
Ну а якщо купівля безлічі лотків і контейнерів не входить до вашого бюджету, використовуйте звичайні взуттєві коробки, скляні та пластикові банки/пляшки, баночки з-під дитячого харчування (вони підійдуть для зберігання спецій).

Кришки цих баночок просто пофарбували
- Розкриємо ще один маленький секрет: будь-які ємності та аксесуари для зберігання продуктів краще вибирати НЕ круглої форми. Це добре і для економії простору, і для відчуття порядку у сховищі.
6. Більшість продуктів зберігаємо у прозорих ємностях
Так їх можна навіть не підписувати, адже вміст контейнера і так видно. Втім, ємності, які ви зберігаєте не в шафці, а на увазі, скажімо, на стільниці, варто вибирати в непрозорому виконанні (тоді в інтер’єрі буде менше візуального шуму і світло не впливатиме на продукти).
7. Миски з залишками вечері, які не розміщуються в холодильнику, ставимо один на одного, проклавши між ними місток з китайських паличок
Напевно, багатьом знайома проблема, коли після вечері чи великого застілля, в холодильнику не вистачає місця для мисок із залишками їжі та салатниць. Хочеться скласти їх один на одного, але накривати миски тарілками не дуже зручно, а відповідних кришок може і не опинитися в господарстві, що ж робити? Просто прокладіть місток з бамбукових паличок між парою мисок і порадійте своїй винахідливості.
8. Купуємо тільки ті продукти, які можна використовувати як мінімум у трьох рецептах
Якщо ваш діагноз – продуктовий шопоголізм, то ця порада убереже вас від зайвих покупок.
9. Намагаємося викидати коробки
Причина одна — коробки займають непростимо багато місця в шафах і створюють відчуття безладу в шафі.
10. У холодильнику продукти з терміном придатності, що закінчується, складаємо в окремий лоток.
Так у вашої колекції йогуртів, сирків та інших продуктів, про які ви часто забуваєте, буде менше шансів вирушити на смітник, не виконавши свого призначення.
11. Ріжемо сир разом із упаковкою
Хитрість у тому, щоб відрізаною частиною упаковки закрити частину сиру, що залишилася.
12. Контролюємо «прихід та витрату» продуктів на магнітній дошці
Якщо ви часто купуєте зайве і забуваєте купити потрібне, спробуйте облікувати продукти на магнітній маркерній дошці. Робиться це так:
- Рисуємо лінію посередині дошки.
- Одну колонку підписуємо як «Що в морозильнику?», а другу – називаємо «Списком покупок».
- Далі в першу колонку вписуємо всі продукти, що зберігаються в морозильнику (не забуваємо про дати!). Як тільки якийсь продукт із списку закінчується, викреслюємо його.
- У другу колонку записуємо все, що потрібно купити в наступний похід до магазину (бакалію та господарські товари в тому числі).
13. Використовуємо візок
Багатоярусний візок — це справжня паличка-виручалочка, якщо місця на кухні небагато. У ній можна зберігати продукти та кухонне приладдя, а коли приходять гості візок можна використовувати як барний/шведський столик.
14. Організовуємо зберігання продуктів з розумом
Ось два золоті правила зручного зберігання, які багатьом здаються очевидними, але не застосовуються в побуті:
- Всі продукти зберігаємо за категоріями та підкатегоріями. Тобто олії зберігаються на одній полиці, всі спеції зібрані в одному місці, крупи можуть бути сусідами з макаронами, але повинні бути якось розділені.
- Намагаємося все зберігати вертикально, щоб уникнути ефекту падаючого доміно, дістаючи потрібний продукт не з верхівки стопки. До того ж, це завжди зручніше для пошуку та корисніше для візуального порядку. Виняток становлять запаси однотипних продуктів – їх можна зберігати і чарками.
Читайте також:

