Вибираємо газову варильну панель за 5 кроків.
Газова варильна панель – улюблениця всіх шеф-кухарів та кулінарів від Юлії Висоцької до Гордона Рамзі. Причин, чому вона краща за електричну плиту, існує як мінімум 3:
- По-перше, вона не збільшує рахунок за електрику, а газ коштує недорого. До речі, електрична варильна панель – це один із найбільших «споживачів» енергії в будинку.
- Миттєва поява та вимкнення нагріву, а також чуйна реакція на його регулювання роблять газову плиту ідеальною для вирішення всіх кулінарних завдань: варіння, гасіння, стомлення, смаження тощо.
- Є поширена думка, що їжа, приготована на газовому вогні, корисніша і смачніша за їжу, приготовану на електро- або НВЧ-печі, оскільки це джерело нагрівання найбільш природне і наближене до ідеалу — відкритого вогню.
У цьому матеріалі ми розповімо, як вибрати ідеальну вбудовану газову варильну поверхню: ефективну, безпечну, красиву та легку у догляді.
Крок 1. Вибираємо матеріал панелі, а заодно колір та дизайн
Варильна панель може бути зроблена з нержавіючої або емальованої сталі, а також зі склокераміки або загартованого скла. У всіх поверхонь є щось спільне — вони однаково схильні до появи подряпин і приблизно однаково легко очищаються від залишків їжі, що пригоріли. Але різниця все ж таки є:
Нержавіюча сталь. Матеріал хороший своєю зносостійкістю, витримує навіть агресивні засоби для чищення, по легкості прибирання йому можна присудити впевнене 2 місце. Але є нюанс: поверхня має бути матовою, інакше на ній будуть помітні відбитки пальців.
- Газова варильна панель з нержавіючої сталі ідеальна для сучасних інтер’єрів, у яких вже є сріблясті чи хромовані деталі.
Однак і у класичній кухні вона також доречна.
Емальована сталь. За легкістю збирання емальована поверхня займає 1 місце. Довести дуже брудну плиту до стану нової можна за допомогою лише Фейрі або засоби для чищення духовок. Однак вона менш стійка до абразивів, і за період багаторічного використання на ній можуть з’явитися дрібні сколи та потертості.
- Зате газова варильна панель з емальованої сталі може бути не тільки білою, а й кремовою, бежевою, коричневою або чорною. Найкраще така плита впишеться в класичний інтер’єр кухні (особливо бежевого кольору з латунними перемикачами), інтер’єр у стилі ретро або ультрасучасну обстановку (в чорному кольорі).
Склокераміка. Склокерамічна газова варильна панель має маркетингову назву «газ на склі». Поверхня зі склокераміки зносостійка, чистити її нескладно, але все ж таки трохи клопітніше, ніж нержавіюча сталь або емаль. Так, наприклад, щоб очистити плиту від жирних плям, її доведеться протерти кілька разів. Другий її недолік — плита може тріснути або сколотись від сильного удару. Колір склокерамічної газової панелі найчастіше білий чи чорний.
Загартоване скло. Цей матеріал міцніший і товщий за склокераміку, в іншому майже не відрізняється від неї — загартоване скло не менш красиве і термостійке, чиститься приблизно так само легко.
- Варильна панель із загартованого скла може бути не лише чорною, білою або бежевою, але й у рідкісних випадках кольоровий – червоний, мідний, бузковий тощо.
Поради
- Найнепрактичніший колір газової варильної поверхні – це чорний. На такому фоні помітні навіть найдрібніші порошинки, краплі, крихти, розлучення і, звичайно, відбитки пальців.
- Найнемаркіший колір — бежевий, білий або сірувато-білий.
- Вибираючи колір та дизайн газової плити, можна зорієнтуватися на колір іншої кухонної техніки (наприклад, витяжки та духовки), а також колір фартуха/стільниці/фасадів/інших елементів інтер’єру.
- Бажано, щоб перемикачі не мали виїмок та ребристості (так їх легше чистити), а також не були надто глянсовими, інакше вони завжди здаватимуться брудними.
Дивіться також:
Крок 2. Які грати краще – чавунні чи сталеві?
Ґрати з емальованої сталі хороші своєю міцністю та стійкістю. Вони не деформуються від тяжкості, ні від тривалого нагрівання. Однак вони дуже важкі та складні у догляді через свою пористість. На жаль, мити їх у посудомийній машині небажано, тому що після такої «лазні» чавун може заржавіти.
- Чим глаже чавун, тим менше до нього пристає жир і бруд і тим легше його мити.
- Добре, якщо для кожної конфорки передбачені свої окремі грати — так мити плиту стає легше.
Переваги емальованих грат: дешевизна, простота прибирання за рахунок гладкої поверхні та невеликої ваги. Однак згодом емалеве покриття ушкоджується, а сама конструкція може деформуватися та прогинатися. Крім того, сталеві грати менш стабільні в порівнянні з важкими чавунними.
Вибираючи газову варильну панель у магазині, переконайтеся, що решітки стійкі та мають спеціальні накладки, що захищають покриття поверхні від подряпин.
Крок 3. Оцінюємо конфорки
На газових плитах конфорки можуть бути стандартними, з подвійним або потрійним рядом полум’я.
- Конфорка з потрійною короною. Це найбільш ефективний пальник. Добре, якщо варильна поверхня має хоча б одну таку. Закип’ятити на ній велику каструлю води можна за лічені хвилини.
Окрім традиційних конфорок є й інші:
- Direct Flame. Це конфорка, яка випускає полум’я через безліч мікроотворів, завдяки чому посуд нагрівається рівномірно, з найменшими втратами газу та тепла, а головне – на 20% швидше. Нею оснащені деякі моделі варильних панелей від Hotpoint Ariston.
- Експрес-конфорка WOK. Деякі просунуті моделі варильних панелей мають одну експрес-конфорку WOK. Вона є потужним пальником з подвійною або потрійною короною і адаптером для вок-сковороди (зі сферичним дном). Насправді вона досить універсальна і зручна просто для приготування в будь-якому великому посуді.
- Конфорка-гриль. Є невеликою решіткою, під якою встановлені пальники. На ній можна смажити м’ясо, рибу та овочі.
При виборі варильної панелі, зверніть увагу на розташування конфорок. Так, наприклад, вони можуть розміщуватись не квадратом, а ромбом. Завдяки такому рішенню фартух брудниться менше, а витяжка працює дещо ефективніше. Але, як відзначають багато користувачів у відгуках, це не дуже зручно при повному завантаженні конфорок.
Крок 4. Визначаємося з розміром та формою плити
Стандартна варильна панель має ширину і глибину близько 60 см і вміщує 4 конфорки різного діаметру. Плита такого формату підійде для більшості користувачів – сімей з 3-5 осіб та кухонь площею від 7 кв. м.
Однак у деяких випадках від звичного рішення краще відійти і вибрати панель варіння меншого/великого розміру і нестандартної форми.
- Для маленької кухні, невеликої сім’ї (до 3 осіб), холостяка або антифаната кулінарії підійде плита з 2-3 конфорками.
- Для сім’ї з 3-5 осіб та кухні понад 7 кв. м варто вибрати плиту стандартного розміру (шириною 60 см).
- Для великої сім’ї та тих, хто часто влаштовує домашні свята, більше підійде плита шириною 70-75 см або 90-95 см із 4-5 конфорками.
- Якщо кухонна шафа не глибока, то варто звернути увагу на вузькі варильні панелі — шириною 40 см і довжиною 120 см (розмір для 4 конфорок).
- На кутової кухні може бути встановлена кутова варильна панель (до неї, щоправда, складніше підібрати витяжку).
Залежно від особистих уподобань та дизайну кухні, ви можете вибрати варильну поверхню у формі квадрата, кола, бумерангу або прямокутника.
Крок 5. Вирішуємо, чи потрібен газ-контроль та електрозапалювання
Газ-контроль — термоелектрична система, що припиняє подачу газу в разі загасання полум’я, скажімо, через залиття молоком, що втекло, або сильного пориву вітру. Система працює незалежно від електрики. Перевага варильних панелей з газ-контролем очевидна, але є й недоліки:
- Підпал спрацьовує не відразу, а через 3-6 секунд, коли розігріється термопара (елемент датчика) і дасть сигнал можливості подачі газу. У цей час перемикач потрібно утримувати, що не дуже зручно, особливо якщо напівавтоматичний підпал.
- Ще один нюанс: багаторічне використання плити зношує газ-контроль, запалювання стає все важчим і може займати більше 6 секунд. Втім, газ-контроль, що вийшов з ладу, можна полагодити, замінити або зовсім відключити.
Якщо на кухні бувають сильні протяги, або ви не дуже впевнені у ваших домочадців, то газ-контроль необхідний. На щастя, більшість сучасних варильних панелей, включаючи недорогі, оснащені цією корисною функцією.
Для кулінарів, впевнених у своїй пильності та небажаючих миритися з 6-секундним підпалом, існують моделі без газ-контролю. Крім того, цю функцію можна вимкнути у будь-якій газовій плиті.
Електрозапалювання – їм оснащені усі сучасні газові варильні панелі. Він може бути автоматичним або напівавтоматичним. Перший, звичайно, набагато зручніше: щоб конфорка загорілася, достатньо повернути ручку відкриття газового клапана.
Блокування від дітей – функція дозволяє заблокувати подачу газу на всіх конфорках натисканням однієї кнопки. Щоб увімкнути подачу газу, потрібно натиснути на кнопку і одночасно повернути до упору.
Ще трохи корисної інформації
- Підключення газової варильної панелі повинні проводити спеціалісти з міської газової служби, а не сторонньої організації.
- Тим, хто живе за містом, де іноді трапляються перебої з подачею газу чи електрики, варто звернути увагу на комбіновані варильні поверхні. Вони одна половина конфорок газова, іншу – електрична.
- Через відкритий вогонь газова варильна поверхня не сумісна з фартухом із МДФ і пластика. Однак проблема легко вирішується встановленням скляного прозорого екрана у зоні плити.
- Вибираючи газову панель, подбайте про досить потужну витяжку.
- Майте на увазі, що газова панель вимагає наявності дверей у вхідному отворі (хоч вона і не обов’язково має бути закритою). Якщо ви хочете об’єднати кухню з вітальнею/передпокою, То газову плиту доведеться поміняти на електричну. Зробити це не так просто, але можливо: вам потрібно отримати офіційний дозвіл, розробити проект та замінити електропроводку. На жаль, у старих будинках електромережі слабкі, тому переробку часто не узгоджують.
Нарешті, пропонуємо подивитися відео з порадами щодо вибору газової варильної поверхні від користувача.
Читайте також: