Розкладний стіл в інтер’єрі кухні (фото)
Розкладний кухонний стіл — це найкращий вибір для маленької кухні. Його особливість у тому, що він може складатися, займаючи при цьому мінімум місця і розкладатися, збільшуючись до розмірів повноцінного столу.
Правила вибору матеріалу, кольору, форми
Складні кухонні столи, як правило, складаються з кількох видів матеріалів. Наприклад, ніжки та обв’язки можуть бути дерев’яними; стільниця, відкидні підлоги або вкладна дошка — зі шпонованого ДСП; а ось кріплення, як правило, — сталеві. Найчастіше для виготовлення розкладних і розсувних столів використовуються деревина, скло, ламіноване ДВП/ДСП/МДФ, фанера і навіть пластик або алюміній.
- Найнадійніші ніжки, опори та обв’язки – з дерева, але вони будуть відносно важкими та дорогими;
- Стільниця із загартованого скла не боїться подряпин, вона досить міцна і красиво виглядає, але догляд за нею буде не найлегший, крім того, вона холодна та «дзвінка»;
- Стільниця з масиву дерева – красива, надійна, підлягає реставрації, тепла та приємна на дотик. Але вона ускладнює конструкцію і коштує дорожче;
- Шпоноване ДСП, МДФ або ДВП – зовні не відрізняється від дерева, важить легше, коштує дешевше, тому для стільниці цей матеріал є оптимальним;
- Ламіноване ДСП або МДФ – легкий за вагою, легкий у догляді та найдоступніший матеріал, але програє за довговічністю та зовнішнім виглядом;
- При виборі розкладного столу майте на увазі, що підстілля, опори, ніжки, обв’язки та інші частини конструкції надійніші з масиву дерева або металу.
Форма стільниці розкладних і розсувних моделей може бути будь-якою, найчастіше це:
- Квадратні — раціонально займають простір і при цьому досить місткі, тому такі моделі рекомендовані для маленьких кухонь. Як правило, квадратні столи у розкладному вигляді стають прямокутними;
- Круглі — Вимагають більшої корисної площі, тому менше підходять для маленької кухні. Але саме круглі столи найкраще здатні зробити простір затишним. У розкладному вигляді круглі столи стають овальними за рахунок додаткової дошки;
- Овальні – раціональніше займають простір і більш місткі, ніж круглі моделі. При цьому вони також гарні та традиційні;
Овальні столи-книжки, зібрані наполовину, стають напівовальними і в такому вигляді якнайкраще підходять для маленької кухні.
- Прямокутні – найпоширеніші моделі в силу своєї місткості та зручності. Підходять як для великих, так і для маленьких кухонь і можуть розкладатися на кшталт «книжки» або розсуватися, збільшуючись вдвічі.
Після того, як матеріал та форма вибрано, залишилося визначитися з кольором. На маленькій кухні дуже важливо, щоб візуально доладний стіл не захаращував простір. Тому темні тони виявляються недоречними. Краще вибирати світлі відтінки, але, звичайно, з урахуванням кольору інших кухонних меблів. Детальніше про поєднання кольорів читайте у цьому матеріалі: колір в інтер’єрі кухні: яскраві ідеї та традиційні поєднання. На фото нижче за розкладний стіл Ікеа, модель Інгаторп.
Типи конструкцій розкладних столів
Складні столи бувають наступних типів конструкцій:
- Стаціонарніде трансформується стільниця. Можуть бути розкладними, коли стільниця розкладається як книжка, розсувними за типом слайдера або коли частини стільниці розсуваються від центру, а в центр поміщається ще один додатковий елемент.
Також існують моделі з додатковими «крилами». Зовнішньо нагадують стандартний кухонний стіл, але шляхом нескладних маніпуляцій збільшують корисну площу до 40%.
- Переносні розкладні столи у стилі бістро підходять для дуже маленьких кухонь – вони легко збираються та розкладаються. На фото нижче, модель «Мадрид» російського виробництва.
- Розбірні. Вони розуміються на окремі елементи і зберігаються до того моменту, поки не знадобляться. Специфічних інструментів при збиранні не потрібно. Такі моделі часто оснащуються системою трансформації та можуть регулюватися по висоті.
- Вбудовані в меблі. Вони є мобільною частиною кухонного гарнітура, яка в будь-який момент може бути витягнута. Як правило, збігається за висотою з кухонним гарнітуром.
- Відкидні. Монтуються на стіну, а при необхідності стільниця відкидається та фіксується ніжкою. У зібраному вигляді є вузькою полицею, а в розібраному може вмістити від 1 до 8 осіб, залежно від площі стільниці.
Що ще потрібно знати перед покупкою столу?
- Вибираючи розсувний стіл, відразу враховуйте, як він розташовуватиметься у розібраному вигляді. До уваги беруться і габарити столу щодо кімнати, і те, скільки людей планується за ним розміщуватися. Наприклад, для чотирьох людей буде достатньо прямокутної поверхні 70*90 см.
- Вирішальним показником якості стане використання надійної фурнітури – для доладної конструкції саме цей елемент буде максимально важливим. У будь-якому випадку, іноді шурупи в складних столах необхідно підтягувати.
- Обов’язково оцінюють простоту трансформації столу. Найкращим простим рішенням буде стандартна книжка, а ось ефектні дизайнерські моделі можуть виявитися складнішими в експлуатації.
Читайте також: