Плитка для кухні на підлогу – 50 фото в інтер’єрі та гід на вибір
У співвідношенні ціна-якість керамічна плитка — найкращий варіант для обробки підлоги на кухні, а тому найпопулярніший. Дізнайтеся, як вибрати ідеальну плитку для підлоги, слідуючи нашій довідці для покупця, а також почерпніть ідеї дизайну підлоги з добірки фото інтер’єрів.
Плюси та мінуси плиткової підлоги на кухні
Керамічна плитка має набагато більше плюсів, ніж мінусів:
- За рахунок своєї гладкості та антистатичних властивостей вона дуже легко миється і при цьому не боїться агресивних засобів для чищення.
- Може пролежати у доброму стані не менше 15 років.
- Стійко переносить і затоплення, і горіння, і перепади температур (на відміну дерева/ламінату).
- Дозволяє локально ремонтувати підлогу, замінюючи лише пошкоджені ділянки.
- Керамічна/кахельна плитка коштує дешевше керамограніту, паркетної та дерев’яної дошки і особливо каменю, але може гідно імітувати текстури природних матеріалів.
- Різноманітність кольорів, текстур, типорозмірів плиток та малюнків кладки дозволяє створювати унікальний дизайн підлоги і навіть виправляти деякі вади приміщення.
А ось і список мінусів плитки та способи їх мінімізації:
- Кераміка дуже холодна, тому її бажано поєднувати з системою теплих підлог (Благо матеріал має відмінну теплопровідність). Також можна обробити плиткою лише робочу зону, а їдальню обробити теплішим матеріалом – деревом. Нижче на фото представлений приклад комбінованої підлоги з плиткою та ламінатом.
Втім, можна вчинити ще простіше і постелити на підлогу килимки та завести звичку переміщатися кухнею в тапочках.
- Ще один недолік кераміки – це погана звукоізоляція, яку виправляють додатковим звукоізолюючим шаром.
- Плитка трохи травмонебезпечна через свою слизькість і жорсткість. Удари про плиткову підлогу більш болючі, ніж про дерев’яну або лінолеумну.
- Кераміка може тріснути, якщо впустити щось важке, скажімо, чавунну сковорідку. До речі, посуд, що випадково впав на підлогу, неминуче розіб’ється.
- Укладання плитки — справа досить клопітка і брудна. Потрібно точно розрахувати витрату матеріалу, правильно його укласти, а головне – зробити основу ідеально рівною. Адже якщо під плиткою будуть порожнечі, вона обов’язково трісне. Тому всі ремонтні роботи найкраще довіряти майстрам-плиточникам, а не братися до справи самому.
Показники якості та маркування
Як вибрати плитку на підлогу на кухню, яка витримає підвищений трафік, часте миття з хімічними засобами та постійні перепади температур? Визначити якість матеріалу допоможе маркування на упаковці.
- Для кухні підійде плитка не нижче за клас III за шкалою зносостійкості PEI або не нижче 5 класу за ГОСТом. Також про підвищену зносостійкість може повідомити знак ступні на заштрихованому фоні.
- Підлоговий кахель може бути 1, 2 або 3 сорти. Перший сорт плитки припускає наявність всього 5 дефектних плиток на сотню, а третій – 25 і більше.
- Вибираючи плитку для підлоги, переконайтеся, що вона справді підлогова. Про це вам розповість знак у вигляді ступні. Настінна плитка зі знаком долоні для облицювання підлоги не годиться. До речі, плитка для підлоги, навпаки, може укладатися і на підлоги, і на стіни.
- Щоб підлога якнайменше дряпалася, вибирайте ту плитку, що має твердість не нижче 7 одиниць по шкалою Мооса. Тоді ні пісок, принесений з вулиці, ні ніж або уламок скла, що впав на підлогу, не пошкодить поверхню кераміки.
- Яку плитку краще вибрати для кухні – глянсову чи матову? З точки зору практичності матова або напівматова плитка краще, оскільки вона більш стійка до подряпин та стирання. Головне, щоб матова плитка не мала вираженого рельєфу та шорсткості, інакше доглядати за нею буде важко. Глянцева плитка дуже красива, легко миється і візуально полегшує простір, але, на жаль, може мати всього 5 або 6 балів за шкалою Мооса, а отже, легко ушкоджується твердішими матеріалами – піском, склом та металом.
- Щоб підлога на кухні не була надто слизькою, слід вибрати плитку з коефіцієнтом тертя не менше 0,75. До речі, якщо вам у пріоритеті безпека переміщень по кухні, то рекомендуємо вибрати плитку трохи шорстку як на фото нижче і з маленьким рельєфом. На жаль, таке покриття дещо складніше у догляді, ніж гладка або глянсова плитка.
- Щоб підлога на кухні могла витримати миття навіть з використанням агресивних засобів для чищення, вибирайте найменш пористу плитку з мінімальним вологопоглинанням, тобто плитку з маркуванням АА.
Звичайно, що вища якість, то дорожча ціна. Як правило, ціна хорошої плитки без переплати за дизайн та бренд складає від 20 до 36 Євро за квадратний метр.
Розміри та формати
Форма підлогової кахельної/керамічної плитки найчастіше буває прямокутною або квадратною.
- Найпоширенішими типорозмірами є формати: 20×20, 25×25, 20×30, 30×40, 33×33, 40×40 см та їх варіації, що відходять від канонів на 1-3 см. Часто зустрічається і малоформатна плитка 15× 15 та 10×10 см.
Формат та розмір плитки визначає не тільки зовнішній вигляд підлоги на кухні, але й кінцеву вартість та складність обробки, кількість відходів та різаних плиток. Ось кілька підказок щодо вибору типорозміру та форми:
- В ідеалі розмір плиток повинен бути таким, щоб при укладанні їх підрізування потрібно по мінімуму і відходів утворювалося якнайменше. Розрахувати потрібну кількість плитки та визначити оптимальний для вашої кухні типорозмір допоможе креслення-розкладка. Найпростіші розрахунки і креслення можна зробити самостійно, озброївшись калькулятором, листом зошита і посібником з розрахунків (див. тут).
- Розрахунок складних розкладок найкраще довірити спеціалісту. Головне – надати йому точні розміри кухні з урахуванням усіх особливостей (виступів, ніш, труб та ін.), вибрати кілька варіантів плитки, яка вам подобається, та визначитись із малюнком розкладки. Як правило, послуга дизайнера-проектувальника надається безкоштовно під час наступного замовлення матеріалу.
Розрахувавши точну кількість плитки, додайте до цього ще 10-15% запасу. Він потрібен обов’язково на випадок бою, виявлення шлюбу та локального ремонту статі у майбутньому. Якщо раптом купленої плитки не вистачить, то великий ризик просто не знайти плитку того ж тону/калібру.
- Перш ніж оплачувати покупку, переконайтеся, що на всіх коробках вказаний однаковий калібр, тобто фактичний розмір, який може відрізнятись від номінального на 5-7 мм. Калібр вказується на упаковці поруч із номінальним розміром, наприклад, так: 30×30 cm (W288x288 mm) або просто літерним/цифровим кодом як на фото-прикладі нижче. До речі, така похибка є браком, а лише технологічною особливістю виробництва кераміки.
- Якщо підстава нерівна, то для її обробки варто вибрати плитку 10×10 см або 15×15. Так перепади підлоги будуть найменш помітні, а покриття вийде дуже міцним. Щоправда, невелику плитку укладати та підтримувати в чистоті дещо складніше.
Тон плитки
Окрім калібру, найважливіше значення має і тон плитки, тобто фактичний відтінок заявленого кольору. Справа в тому, що тон завжди трохи відрізняється від партії до партії, не дивлячись на той самий колір і приналежність до однієї колекції. Різниця між різнотонними плитками може здатися зовсім не значною, проте після укладання, швидше за все, стане помітною. Похибка у відтінках – це все та сама особливість виробництва кераміки, яку виробники вирішують розсортуванням матеріалу за тоном.
Купуючи плитку або приймаючи доставку товару додому, проконтролюйте збіг тону на всіх коробках. Зазвичай він вказується поруч із калібром у вигляді літерного чи числового коду.
Що робити, якщо плитки одного тону не вистачило? В цьому випадку слід взяти плитку максимально близьку до основного і укласти її там, де вона буде найменш помітною. Наприклад, під кухонним гарнітуром, холодильником чи під столом.
Дизайн підлоги, колір плитки та варіанти укладання
А тепер поговоримо про найцікавіше – планування дизайну підлогового покриття, вибір кольору, текстури та малюнка розкладки плитки. Ось кілька порад, які варто взяти на озброєння:
- Якщо кухня маленька, то розсунути стіни допоможе плитка, покладена по діагоналі, ялинкою або в розбіг. Пам’ятайте, що занадто велика плитка може зорово «стиснути» і так маленький простір.
- Якщо кухня вузька, то плитку варто вибрати прямокутну і укласти її поперек підлоги.
- На просторій кухні Плитка для підлоги краща середнього або великого розміру, дрібна плитка ризикує загубитися і перевантажити інтер’єр кількістю швів. Однак майте на увазі, що чим більша плитка, тим менша її міцність.
- Плиткова підлога без швів (з ректифікованої плитки) – універсальна і легка у догляді. Однак через те, що покриття виходить практично монолітним, воно стає менш міцним.
- Якщо на кухні не вистачає природного освітлення, то теплий відтінок підлоги буде найбільш органічним. І навпаки, якщо приміщення більшу частину часу залито сонцем, плитку варто вибрати холодного відтінку, наприклад, сірого або синього.
- Світла і середньої насиченості плитка, як не дивно, набагато практичніша за темну, наприклад, чорну або темно-коричневу. Плями, краплі води, крихти та пил на ній практично не помітні. Однак занадто світла плитка має слабке місце — шви, які швидко брудняться і з часом темніють.
- Плитка для підлоги повинна поєднуватися зі стінами або іншими елементами інтер’єру — фартухом, кухонним гарнітуром і навіть шторами. Наприклад, колір плитки можна підібрати в тон малюнку на шпалерах або в одній стилістиці з фартухом, як в інтер’єрі на фото нижче.
- Найчастіше підлога відіграє роль нейтрального фону, який не перебиває інших елементів інтер’єру. Але іноді саме покриття для підлоги стає головним акцентом, наприклад, якщо плитка яскрава, з контрастною затиркою або з візерунком. В цьому випадку дуже важливо оформити решту інтер’єру досить стримано.
- Як правило, для сучасних інтер’єрів вибирають плитку гладку, однотонну або дерево, що імітує, камінь, шкіру рептилій та інші незвичайні текстури.
- Для класичних кухонь більше підходить плитка під камінь квадратної форми і невеликого розміру (від 10х10 см до 30х30 см), плитка під дерево (щоправда, найчастіше це вже керамограніт) або плитка з візерунком.
Дивіться також матеріал: Як класти плитку своїми руками.
На випадок походу до магазину
Перед походом у магазин ретельно заміряйте кухню, приблизно визначтеся з малюнком укладання, кольором та дизайном покриття загалом.
- Не забудьте прихопити блокнот і ручку, щоб записати параметри варіантів, що сподобалися: артикул, ціну, назву фірми-виробника і колекції, а головне — розміри (калібр на етапі планування можна не враховувати). Повернувшись додому, ретельно обдумайте, яку плитку вибрати за розміром та дизайном, порахуйте витрату матеріалу, по можливості зробіть креслення-розкладки, почитайте відгуки та промоніторте ринок. Можливо, в якомусь інтернет-магазині плитка потрібного вам артикулу коштує дешевше.
- І ще раз нагадуємо, що перед тим як оплачувати покупку, потрібно самостійно перевіряти ще раз калібр і тон набраних коробок, а також купити матеріал не менше ніж з 10% запасом.
Фотогалерея
Читайте також: