Планування кухні – 80 фото, огляд 6 варіантів, 10 правил
Планування кухні – це більше, ніж просто схема розміщення меблів та техніки. Це проект значної частини життя домочадців, тому підходити до її розробки потрібно з усією відповідальністю. Наш гід з планування, а також добірка 80 наочних фото-прикладів допоможуть вам прийняти правильні рішення та продумати план кухні максимально ефективно.
10 правил планування кухні
Перш ніж розпочинати створення плану майбутньої кухні, слід ознайомитися з базовими правилами ергономіки та техніки безпеки, стандартами розмірів меблів та перевіреними дизайн-прийомами.
- Головне правило, яке слід спиратися при плануванні кухні — це правило так званого робочого трикутника. Згідно з ним, миття, плита і холодильник повинні розташовуватися не лінійно, а за трикутною схемою. Важливо, щоб робочі точки знаходилися поруч один з одним — на відстані не більше 180 см. Так кухонний сценарій вийде найбільш злагодженим: спочатку ви дістаєте продукти з холодильника, потім несете їх до миття, щоб помити, далі інгредієнти ріжуться/змішуються і, нарешті, вирушають на плиту.
- Планування кухні починається з визначення місця миття — вона повинна розташовуватись в межах 2,5 м від стояка. Звичайно, мийку можна переставити і далі 2,5 м, наприклад, до вікна, однак у міській квартирі для цього буде потрібно як мінімум нахил труби подачі води, а як максимум — встановлення насоса. Якщо ж ви плануєте кухню в приватному будинку, То найкраще розмістити мийку біля вікна — так і кулінару приємніше, і добре для економії електроенергії. Поруч із мийкою поставте посудомийну та/або пральну машину. Як правило, ГСМ ставлять ліворуч від миття, якщо її користувач правша, і праворуч від миття – якщо шульга.
- Наступна на плані крапка – плита. Вона повинна розташовуватися на відстані 40-180 см від миття і, звичайно, ближче до вентиляційного отвору та газопроводу, якщо він є. У проміжок між миттям і плитою можна вписати основну робочу поверхню, де ви різатимете і змішуватимете продукти. Добре, якщо її довжина складе 90 см — це і не мало, і не надто багато. По інший бік від плити так само має бути вільний проміжок шириною не менше 40 см – це потрібно з техніки безпеки.
- Важливо! Розміщувати плиту біля вікна на відстані менше ніж 40 см не безпечно і просто не практично.
- Мінімальна ширина проходів на кухні повинна становити близько 120 см. У такій «пішохідній зоні» домочадці зможуть переміщатися, не заважаючи готувати кулінару, діставати продукти з шафок і холодильника, завантажувати посудомийку. Якщо кухня прохідна, як це часто буває в приватних будинках, прохід варто збільшити до 130-150 см. У дуже маленьких і непрохідних кухнях допустимі 1-метрові проходи.
- Холодильник зручніше розміщувати ближче до миття, ніж до плити. Також його можна вбудувати в блок поруч із духовкою та мікрохвильовою піччю. При гострій нестачі місця холодильник можна просто винести за межі кухні, скажімо, у вітальню чи коридор.
- При плануванні кухні пам’ятайте, що виступи майже завжди можна «обійти» неглибокими шафами, а ніші пристосувати під зберігання речей.
При необхідності можна перенести дверні отвори, трохи зрушити їх або розширити/завузити. До речі, двері можна зняти, переставити чи замінити розкладною/розсувною конструкцією.
- Найзручніше малювати варіанти планувань гарнітура у спеціальних програмах. Наприклад, підійдуть прості та безкоштовні планувальники на зразок Planner5D, SketchUP Pro або он-лайн конструктор ІКЕА.
- Щоб чіткіше уявити, чи підійде розроблене вами планування для вашої кухні, крейдою накресліть на підлозі та стінах меблі та техніку в натуральну величину. Так ви зможете побачити помилки у плані, дозволити сумніви чи придумати нові ідеї.
- Майте на увазі, що виграти додаткове місце при планування маленької кухні можна за рахунок зменшеної техніки: холодильника шириною 55 см, посудомийної машини шириною 45 см, а також пральної машини зменшеної глибини 35 см.
- Планування кухні має враховувати розміри столової зони, точніше правила ергономіки:
- Ширина посадкового місця повинна становити щонайменше 60 див, а глибина — щонайменше 40 див;
- Від краю столу до стіни/меблів має бути вільний простір для стільця завдовжки 80 см;
- Стандартний стілець має ширину 50 см та глибину 40-43 см, стілець з підлокітниками має велику ширину – близько 70 см.
Дивіться також: Топ-10 виробників кухонь за версією KitchenDecorium.ru
Типи планувань
Існує 6 типів планувань кухні:
- Лінійна (однорядна);
- Г-подібна (кутова);
- П-подібна;
- Дворядна (паралельна);
- Острівна;
- Острівна.
Давайте розглянемо кожен із типів докладніше.
Лінійна схема
Плюси: Лінійне планування гарнітура — найкомпактніше, універсальне і, до того ж, просте в проектуванні хоча б за рахунок відсутності кутів — а тому і коштує пряма кухня дещо дешевше.
Мінуси: Цей варіант планування найнезручніший, оскільки порушує правило «робочого трикутника».
Ідеальна для: дуже маленьких і вузьких кухонь (шириною до 2 м), прохідних кухонь, кухонь-студій і кухонь-передпокій. Також лінійне планування підійде тим, хто рідко та мало готує.
Поради щодо планування:
- Щоб зменшити незручність прямої кухні, потрібно постаратися спланувати її так, щоб миття опинилося в центрі між плитою та холодильником.
- Щоб збільшити кількість місць зберігання, варто розтягнути лінійний гарнітур до стелі.
- Часто пряму кухню можна перетворити на кутову, якщо об’єднати гарнітур із підвіконням та влаштувавши в ньому мийку або робочу поверхню, як показано на наступних фото-прикладах.
Детальніше дивіться у матеріалі: Все про планування прямої (лінійної, однорядної) кухні
Г-подібна схема
Плюси: Цей варіант планування всім хороший — він зручний, універсальний, компактний і водночас місткий за рахунок задіяного кута. Кутова кухня дозволяє поставити в центрі приміщення обідній стіл.
Мінуси: Г-подібний гарнітур дещо складніше і дорожче проектувати, адже кутовий модуль вимагає оснащення додатковою фурнітурою – каруселлю, висувним кошиком або етажеркою. Якщо залишити кут без додаткового обладнання, скористатися ним буде незручно.
Ідеальна для: Прямокутних кухонь, невеликих та середніх приміщень.
Поради щодо планування:
- У кут зручно вбудовувати мийку чи плиту, особливо якщо зробити кут не прямим, а скошеним.
- Скошеною можна зробити одну з боковин гарнітуру (див. фото). Наприклад, ту, що розташована біля входу – так входити на кухню стане комфортніше.
Детальніше: Як спланувати ідеальну кутову кухню
Ось ще кілька фото маленьких кухонь із кутовим плануванням.
Дворядна схема
Плюси: Гарнітур у дві лінії дозволяє створити зручний «робочий трикутник» та ефективно задіяти дві стіни вузького/витягнутого приміщення.
Мінуси: Цей варіант планування зручний лише за умови не надто широкого і не надто вузького проходу – шириною 120-150 см. Другий недолік – менша безпека порівняно з іншими типами планувань, особливо якщо кухня прохідна. Крім того, дворядний гарнітур може створити відчуття тісноти.
Ідеальна для: Витягнутих та вузьких кухонь (шириною від 2,2 м), прохідних приміщень та утилітарних кухонь, у яких немає столової зони.
Поради щодо планування:
- Найзручніше, а головне безпечніше, спланувати кухню так, щоб мийка та плита розташовувалися в одному ряду, а холодильник – в іншому.
- Один із рядів краще робити коротше іншого, тоді вийде викроїти місце для обіднього столу.
- У квадратної кухні дворядне планування теж можливе, в цьому випадку обідній стіл розміщують у центрі, наприклад, оскільки показано на наступному фото.
Нижче представлені інші фото інтер’єрів кухонь із паралельним плануванням.
Детальніше: Як облаштувати дворядну кухню-камбуз
П-подібна схема
Плюси: Це найзручніший варіант планування, коли все необхідне знаходиться буквально під рукою кулінара. За рахунок залучення трьох стін та кутів П-подібна кухня дуже містка.
Мінуси: П-подібний гарнітур громіздкий і найчастіше вимагає великої площі.
Ідеальна для: Особливо підходить для квадратних приміщень (шириною від 2,2 м) і кухонь чисто утилітарного призначення, а також для кухонь, в яких часто і багато готують.
Поради щодо планування:
- П-подібне планування можливе навіть на маленькій кухні в хрущовці, достатньо лише задіяти підвіконня.
- Плануючи П-подібний гарнітур, майте на увазі, що прохід менше 100 см і більше 180 см зробить простір незручним.
Детальніше: Як облаштувати П-подібну кухню
Острівна
Плюси: Острів зробить кухню будь-якого планування зручнішим та функціональнішим. Також острів може зручно розділити простір, скажімо, на вітальню та кухонну або робочу та столову зону.
Мінуси: Навіть маленький острівець можливий лише на великий кухні площею від 18 кв. м.
Ідеальна для: Просторих кухонь та кухонь, об’єднаних з вітальнею/їдальні.
Поради щодо планування:
- Форма острова має відповідати формі приміщення.
- Важливо, щоб навколо столу-острова були проходи завширшки щонайменше 1 метра.
- Добре, якщо мийка буде розташована навпроти острова або в самому острові.
- Вбудувати в острів варильну поверхню легше, ніж миття.
Детальніше Кухня з островом – всі особливості планування та дизайну
Острівна
Плюси: Півострів також дозволяє зробити кухню зручніше і функціональніше, розділити простір на зони. Однак на відміну від острова він більш компактний (за рахунок одного з торців, що упирається в стіну/меблі).
Мінуси: Все ж таки «з’їдає» чимало вільного простору.
Ідеальна для: Середніх та великих кухонь, кухонь-студій та кухонь, об’єднаних із вітальнею/їдальнею.
Поради щодо планування:
- З одного боку півострова зручно облаштувати барну стійку. Для тих, хто веде мобільний спосіб життя, такий півострів-стійка може замінити повнорозмірний обідній стіл.
Читайте також: