Новий погляд на кухні. Фасади, збудовані в одну лінію
Коли мова заходить про проектування кухні, одним із найважливіших аспектів стає спосіб її розташування. Ми давно звикли до традиційних прийомів: у формі букв «Г», «П» або латинської «G», але мало хто згадає про такий простий і водночас функціональний спосіб, як просте розташування в одну лінію.
Такий стиль, відомий також під назвою «одна грань», комусь може здатися простим і позбавленим оригінальності, а хтось, безсумнівно, знайде у ньому особливу чарівність. Якщо ви живете в лофт з великою кількістю відкритого простору, маленькій квартирі або зовсім невеликому котеджі, вам неодмінно потрібно розглянути цей новий спосіб розташування кухні як найбільш прийнятний і логічний з точки зору планування дизайну інтер’єру. Але, навіть якщо площа кухонної зони дозволяє різні способи розстановки меблів, просто спробуйте поекспериментувати з такою формою, адже крім своєї стилістичної наповненості, вона має і масу функціональних переваг.
Переваги кухонь у формі
однієї лінії
Легка доступність: незважаючи на те, що таке розташування не таке функціональне, як кухні, що мають класичний «трикутник робочих зон», розташовані в одну лінію шафки та полички завжди під рукою, адже тут немає незручних кутів і складно доступних поверхонь. Всі кухонні прилади та техніка розташовані поруч.
Економія простору: якщо площа кухні невелика, запропонований нами спосіб може дивовижним чином візуально виправити цю ситуацію, адже в такому разі зайнята меблями зона значно менша, ніж якби ми віддали перевагу, наприклад, «П»-подібну форму.
Гнучкість: на відміну від інших кухонних моделей, лінійна форма дозволяє комбінувати її на ваш розсуд. Тут немає чітко визначених і до сантиметра вивірених зон розташування шаф і тумб, якщо вам потрібно щось змінити, це нескладно зробити.
Доступна вартість: менша кількість шафок і менша площа робочої поверхні, безперечно, означають менші витрати на матеріали, тому якщо ваш бюджет обмежений, така кухня буде чудовим рішенням. Крім кількості самих предметів, можна змінювати і варіанти обробки.
Звичайно, як у будь-якого предмета,
у такої кухні не може не бути
та своїх недоліків
Менше зон зберігання: зрозуміло, при скороченні кухнею простору, корисна площа також буде зменшуватися. Але подібний недолік можна значною мірою усунути: для цього використовуйте настінні гачки, стійки, відкриті полиці на суміжних стінах, а також системи зберігання, що стоять окремо.
Обмежена робоча поверхня: як і зони зберігання, кожен сантиметр робочої зони в кухнях такої конфігурації стає справжньою коштовністю. Розгляньте варіант придбання додаткового мобільного «острова», який можна використовувати за потребою як робочої поверхні, так і невеликого обіднього столика.
Складнощі при роботі на кухні більше однієї людини: оскільки один з найважливіших принципів ергономіки кухні, а саме наявність «функціонального трикутника», тут порушено, то якщо у приготуванні їжі братиме участь дві людини, можуть виникнути складності. Щоб створювати якнайменше незручностей один для одного, спробуйте заздалегідь розподілити обов’язки та своє місцезнаходження.