Ефектні та смачні закуски для новорічного столу-2021 для лінивих та зайнятих
Вразити гостей смачними та красивими закусками «на швидку руку» легко! Ось кілька безпрограшних експрес-рецептів із ефектом «Вау!».
Експрес-роли з лососем та огірком
Ідея рибної закуски нашвидкуруч — експрес-роли з лососем. Робляться на раз-два, виглядають святково, ситні, але без зайвих вуглеводів і, звичайно, чудово смачні. Адже поєднання лосося, вершкового сиру та огірка завжди безпрограшне.
- Роли стануть ідеальною закускою до білого вина та шампанського.
Інгредієнти:
- Огірок довгий;
- Вершковий сир (наприклад, Альметте або Філадельфія);
- Лосось копчений або слабо-солона;
- Кріп.
Готуємо:
- Наріжте огірок довгими смужками овочечисткою. Не знімайте шкірку, тому що з нею закуска виглядатиме ефектніше;
- За бажанням: ненадовго замаринуйте огірки в оцті. Це дасть більше аромату та пом’якшить смак;
- Промокніть смужки огірків насухо. Зверху викладіть вузькі смужки лосося і красиво загорніть роли (1 смужка огірка = 1 рол);
- Прикрасьте роли гілочками кропу. Якщо хочете надати закусці більш святкового вигляду, радимо доповнити роли шапочками з чорної ікри з морських водоростей (продається в усіх магазинах за ціною близько 100 рублів).
Підказки:
- Ці рулети з лосося можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику на тарілці з пекарським папером. Безпосередньо перед подачею закуску можна прикрасити листям кропу;
- Ви можете використовувати для прикраси і червону ікру, але «чорна» ікра з водоростей краще тим, що менш солона;
- За бажання вершковий сир можна змішати з|із| 1 ст. ложкою хрону чи вершків, і навіть з каперсами;
- Закуску можна подати на тарілці з креветками або скибочками багету.
Альтернативний рецепт:
Якщо у вас зовсім немає часу, то ви можете зробити закуску з того ж лосося, сиру та огірка у вигляді байтсів:
- Нарізаємо огірки кружальцями завтовшки 2 см і змащуємо їх вершковим сиром;
- Кладемо на кожну огіркову скибочку по шматочку риби;
- За бажання прикрашаємо роли зеленню, ікрою, скибочками помідорів. Ця закуска дає вам простір для творчості!
Ситні ялинки-шаровки з шинкою
А ось ідея ситної закуски — ялинки з листкового тіста та шинки, прикрашені зірочками з сиру Гауда (можна замінити будь-яким сиром, яблуком, морквою, оливками тощо). Через шинку листкове тісто виходить не надто сухим, таку закуску краще подавати теплою.
- Особливо добре ялинки підійдуть до святкового супу.
Інгредієнти (на 16-20 ялинок):
- 1 упаковка листкового тіста (400-500 г);
- 150 г вареної шинки;
- 1 яєчний жовток;
- 1 столова ложка молока;
- 100 г сиру Гауда;
- 16-20 шпажок.
Готуємо:
1. Замочуємо дерев’яні шпажки у холодній воді (це потрібно для того, щоб шпажки не пригоріли);
2. Розкладаємо листкове тісто і розрізаємо 16-20 смужок розміром приблизно 2*20 см;
3. Шинку ріжемо соломкою шириною так само близько 2 см;
4. Витріть шпажки насухо;
5. Покрийте смужку листкового тесту смужками шинки і покладіть їх змійкою у формі ялинки. Наприклад, перший шар ялинки можна укласти довжиною в чверть смужки, а решту шарів укласти так, щоб вони ставали все менше і менше. Далі посадіть ялинку на дерев’яну шпажку, залишивши зверху 1-2 см вільного простору. Таким чином сформуйте всі ялинки з тесту, що залишився;
6. Викладіть ялинки на деко, застелене папером для випічки;
7. У чашці змішайте яєчні жовтки з молоком і змастіть цією сумішшю ялинки;
8. Запікайте закуски в розігрітій духовці при 200°C 15 хвилин. У цей час можна нарізати яблука, моркву або сир Гауду скибочками завтовшки 0,5-1 см і вирізати з них зірочки для прикраси верхівок ялинок;
9. Дайте закускам злегка охолонути, потім наколіть зірочки на кінчики шпажок. За бажання ялинки можна посипати чебрецем.
Підказка:
- Замість шинки можна використовувати салямі чи пепероні. У цьому випадку спочатку потрібно розкласти кружальця ковбаси на пласт тіста (рівномірно і внахлест) і тільки потім приступити до нарізування смужок.
Капрезі у вигляді карамельної тростини
Капрезе вимагає лише кількох інгредієнтів і готується за лічені хвилини, а тому може врятувати в ситуації «гості на порозі». Ця закуска дійсно смачна, підходить до будь-яких напоїв, припадає до душі всім, а особливо дамам, вегетаріанцям та прихильникам правильного харчування. А ще капрезе хороший тим, що його можна дуже ефектно подати, наприклад, у вигляді карамельної різдвяної тростини.
Інгредієнти:
- Моцарелла;
- Помідори (приблизно такого ж діаметра як моцарелла);
- Листя базиліка (для прикраси);
- Багет;
- Бальзамічний соус (готовий чи саморобний);
- Оливкова олія;
- Прованські трави (орегано, базилік та/або розмарин) та морська сіль.
Готуємо:
- Наріжте помідори та томати кружальцями і викладіть їх по черзі у формі тростини на плоскій страві;
- Збризкайте «льодяник» оливковою олією, а потім посипте морською сіллю і будь-якими італійськими травами;
- Прикрасьте блюдо листям базиліка, наприклад, як показано на фото вище;
- Налийте бальзамічну глазур у соусник, підсмажте та викладіть скибочки хліба на блюдо та вуаля! Красива та смачна закуска до новорічного столу готова!
Підказки:
- Страва підійде будь-яка. Можна навіть використовувати велику дерев’яну дошку;
- Спочатку краще купити моцареллу і вже під неї вибирати помідори відповідного розміру;
- Якщо ви дуже поспішайте, то хліб можна не жарити;
- Бальзамічний соус найпростіше купити в магазині, але якщо у вас є зайві 15 хвилин, то ви можете приготувати його самі з бальзамічного оцту, меду, подрібненого часнику та ін. за будь-яким рецептом з Інтернету (наприклад, з цього).
Плато із закусками у вигляді ялинки або вінка
Як подати сирну тарілку чи плато з антипасті до вина на Новий рік, щоб вразити гостей? Пропонуємо дві ідеї – у формі різдвяного вінка чи ялинки. Ось кілька фото-ідей.
На плато у вигляді вінка можна подати рибу. Наприклад, сьомгу зі слайсами редиски, огірків та зелені.
Читайте також: