Дерев’яний кухонний стіл — 45 фото
Найчастіше для кухні стіл вибирають із масиву деревини, скла або більше бюджетних ДСП чи МДФ зі шпоном. При цьому обідні столи з дерева, як і раніше, користуються найбільшим попитом. Плюси та мінуси біля дерев’яних кухонних столів такі:
На що слід орієнтуватися під час виборів?
Як вибирати стіл для кухні? Тут є кілька аспектів, які обов’язково потрібно враховувати:
- Кухонні столи мають вибиратися з урахуванням правил ергономіки. Рекомендується витримувати відстань від стола до стіни 80 см, щоб можна було легко сісти, встати та відсунути стілець. А навколо обідньої групи (разом зі стільцями) повинні залишатися проходи завширшки не менше 100 см.
- Форма повинна відповідати пропорціям та розмірам кімнати, її загальному дизайну та кількості осіб, які обідатимуть тут. Так, круглі та овальні моделі найкраще вписуються у просторі кухні, а квадратні та прямокутні – у маленькі. Якщо в оформленні переважають плавні лінії, то стіл повинен мати овальні обриси. Якщо дизайнерська концепція побудована на лаконічній геометрії, то і стільниця бажана прямокутна.
- Функціональність. Найбільш практичними є розсувні та розкладні конструкції або столи-трансформери. Існують також столи із висувними ящиками для зберігання.
- Матеріал. При виборі конкретної породи дерева враховується бюджет для придбання, і навіть фізичні характеристики тієї чи іншої варіанта. Про це ми розповімо нижче.
- Дизайн. Кухонні столи повинні гармонійно вписуватися в інтер’єр за кольором та стилем.
Вибираємо дизайн, форму та розмір
Для невеликий кухні оптимальним розміром кухонного столу буде квадратна модель 90х90 см, як на фото нижче.
Стандартна прямокутна форма стільниці також економічно займає простір, але досить містка. На наступному фото габарити столу 120х70 см. За таким столом без будь-якого дискомфорту поміститься сім’я з чотирьох осіб.
В інтер’єрі просторих кухонь, або кухонь, поєднаних із вітальнею або їдальні доречні масивні дерев’яні столи.
А якщо вам до душі круглий стіл, То його діаметр може знаходитися в межах 90-150 см. До речі, круглий кухонний стіл — найбезпечніший, адже гострих кутів у ньому немає. Але не забувайте, що такі моделі більше підходять для їдалень та кухонь від 10 кв. м, адже його не можна присунути впритул до стіни.
Хоча і на маленькій кухні, якщо сім’я невелика, можна поставити стіл круглої форми, особливо якщо він розсувний, як на фото знизу.
Однак, якщо вам подобаються круглі столи, але площа кухні занадто мала, то оберіть стіл у формі півкола – його можна приставити до стіни. Він може бути складним та розкладним.
Овальні моделі набагато частіше можна побачити у скромних за розмірами просторах, крім того, вони чудово поєднуються з м’якими куточками.
У дизайні кухонних столів вирішальне значення може мати не стільниця, а форма та тип ніжок. Наприклад, круглий стіл буде ідеально виглядати з однією центральною ніжкою, багато прикрашеним різьбленням або іншим чином декорованим.
Прямокутні, овальні, круглі, квадратні та будь-які інші дерев’яні кухонні столи теоретично можуть мати будь-яку кількість ніжок, як правило, від 1 до 4. Найчастіше стільниці спираються на різьблені балясини, вигнуті ніжки або стандартні прямі.
Для квадратних і прямокутних стільниць сьогодні актуальним є підстіл у стилі садових європейських столів.
Розкладні столи в інтер’єрі кухні
Варто завжди пам’ятати, що стіл для кухні повинен бути не тільки привабливим, а й міцним і зручним.
Тому для невеликих приміщень часто вибирають розкладні (зі кришкою, що складається) або розсувні (з додатковими секціями) моделі. Дерев’яний стіл-книжка за потреби вмістить не менше 10 гостей, а у складеному вигляді займатиме місця не більше тумби. Великою популярністю користуються дерев’яні розкладні столи ІКЕАна фото нижче можна побачити популярні моделі Інгаторп, Норден, Б’юрста в інтер’єрі.
Яку породу дерева віддати перевагу?
- Слід знати, що деревина поділяється на м’які та тверді сорти.
- До м’яких відносять хвойні (сосну або ялинку, ялицю і кедр, ялівець), а також каштанові, вільхові та вербові матеріали, до твердих належить бук і дуб, в’яз і модрина, береза, яблуня і горобина, а найтвердішими вважаються кизил, тис і біла акація. Від щільності матеріалу залежить спосіб його обробки. Так, м’яке дерево вимагає нанесення кількох захисних шарів, а тверда навіть із мінімальною обробкою гарантує довговічність. Але в жодному разі не варто забувати про необхідність правильного догляду за дерев’яним столом та необхідності накривати стіл скатертиною, сервірувальними доріжками та серветками.
- До речі, вибір породи дерева важливий не лише з погляду практичності, а й з погляду дизайну, адже кожна деревина має свій унікальний фактурний малюнок та особливий колір. Наприклад, грушеві, березові, соснові або яблуневі дошки дуже світлі, як і вільха, ясен та модрина. А ось коричневі, червоні відтінки, аж до найнасиченіших шоколадних – це сливові та дубові дошки, а також венге, тик та червоне дерево. Крім того, сучасні технології обробки поверхонь дозволяють змінювати природний колір деревини до невпізнання. Так, дубові дошки вибілюють, отримуючи ефектні світлі поверхні з ефектом «під старовину». Змінювати колір деревини можна спеціальним лаком.
При виборі столу для кухні обов’язково потрібно враховувати породу деревини та її основні характеристики:
- Сосна — М’яка, підходить для меблів тільки після того, як буде покрита кількома захисними шарами лаку. Зате сосна дешевша щодо інших порід. Меблі вітчизняного виробництва часто виготовляються саме з сосни – по-перше через попит, а по-друге – хвойних дерев у нашій країні більше;
- Дуб – це міцність, твердість, зносостійкість, відсутність схильності до гниття та несприйнятливість до механічних впливів, що відноситься до середньої цінової категорії;
- Горіх — Дуже міцний, але при цьому важкий. Тут можна створювати чудові ажурні різьблені прикраси — горіх не розколюється. Ця порода дерева відноситься до дорогого сегмента;
- Липа характеризується пластичністю і легко піддається обробці, тому тут можливі оригінальні прикраси. Але липу обов’язково обробляють морилкою, оскільки у ній поселяються шкідники;
- Гевея родом із тропіків – до Росії меблі з гевеї привозять із Малайзії. Ця порода чудово протистоїть підвищеній вологості та переносить температурні перепади, не розтріскуючи, а тому – відмінно підходить для кухні;
- Венге характеризується надзвичайно красивою структурою, деревина з гарною твердістю, міцністю та стійкістю до ударів.
Дерев’яний обідній стіл стане ідеальним вибором для кухні та створить тут атмосферу тепла та затишку.
Читайте також: