9 речей, які ви НІКОЛИ не повинні зберігати на стільниці
Хочете дізнатися секрет зручної та охайної кухні, на якій завжди хочеться готувати? Він криється в порожній стільниці. Точніше майже порожній. Представляємо вам список речей, які краще зберігати в шафах і ящиках, а не в робочій зоні. Після проведення ревізії ви побачите, що кухня стала більш впорядкованою та зручною для приготування.
Кухонна техніка
Найчастіше на стільниці необхідно тримати всього 1-2 прилади, наприклад, чайник і кавоварку. Тостер, блендер, соковижималку, ваги, гриль, стаціонарний міксер та інші гаджети, які використовуються не щодня, потрібно забирати в шафки.
2. Ганчірки, губки та рідина для миття посуду
В ідеалі всі пристосування для миття посуду краще прибирати під раковину або в шафу-сушарку (краще). Для цього потрібний тільки металевий кошик або перфорований пластиковий лоток. Але, якщо ви дуже часто готуєте і прибираєтеся на кухні, то ви можете вжити таких заходів:
- Приклеїти на дверцятах шафи під/над миттям пару прищіпок, гачків або підвісних лотків. Щоразу після використання губки та ганчірки прибирати їх у це секретне і при цьому доступне містечко.
- Забрати наклейку з пляшечки з рідиною для миття посуду. Цей простий прийом дозволить зменшити візуальний шум.
3. Бакалія у банках
Часто на інтер’єрних фото та рекламних буклетах ми бачимо стільниці з симпатичними банками, в яких зберігаються макарони, цукор, мука, чай та інші запаси. «Як же акуратно це виглядає, напевно, ще й дуже зручно!» — думаємо ми. Однак це пастка! Банки, що стоять на стільниці, дуже швидко покриваються пилом і жирним нальотом, візуально захаращують простір і загалом ускладнюють прибирання стільниці. Як мінімум, продуктові запаси варто прибрати в шафу або комору або перенести на навісну поличку.
А ось класичний приклад «рекламної» та нежиттєздатної робочої зони.
4. Олія
Будь-яку олію, як соняшникову, так і оливкову, потрібно зберігати в темному трохи прохолодному місці, тобто як мінімум у кухонній шафці. Як би не було зручно тримати олію біля плити, робити цього не варто, якщо ви хочете зберегти корисні властивості продукту. До речі, ця порада актуальна і для бальзамічного оцту та соусів.
Зберігати олії біля плити зручно і… марнотратно та шкідливо
5. Набір обробних дощок
Всі дошки краще зберігати не на стільниці, а в шафі. Але, якщо ви дуже часто готуєте, залиште на стільниці всього 1 або 2 найпопулярніші дошки. Наприклад, одну для м’яса/риби та другу для овочів, хліба та іншого.
6. Спеції
Для їх зберігання краще використовувати стіни (за допомогою поличок), шафа над обробною зоною або висувний ящик під нею. Єдине, що можна тримати на стільниці – це сіль та, можливо, перець.
7. Книги рецептів
Найкраще тримати кулінарну книгу у шафі за дверцятами – так її обкладинка не покриється жирним нальотом. У крайньому випадку розмістіть кулінарну бібліотеку на настінній поличці, як показано на фото нижче.
8. Лопатки, віночки, кухарі, овочерізки та інші прилади
Всі інструменти для приготування їжі зручніше зберігати у висувній скриньці у спеціальному лотку або на полиці шафи в органайзері. Виняток може становити лише одна силіконова або дерев’яна лопатка.
9. Декор
Ні, ми зовсім не проти прикраси робочої зони, але лише помірковано й у настінному варіанті. Свічки, постери, декоративні слова, статуетки та інші аксесуари найкраще тримати на настінній поличці/безпосередньо на стіні і якнайдалі від плити (!).
Читайте також: