8 продуктів, які краще не їсти щодня
Вітальня,  Зала,  Кухня,  Спальня

8 продуктів, які краще не їсти щодня


Раціон харчування у наші дні — чи не найважливіше, про що слід думати кожному. Неправильне харчування часто стає причиною багатьох хвороб, поганого самопочуття та набору зайвої ваги.

Сьогодні ми розповімо про продукти, які можна їсти, але не кожен день.

1. Рис

Рис — одна з найбільш уживаних круп у нашій країні. Ми із задоволенням їмо рисову молочну кашу вранці, роли та суші у свята, плов, а розсипчастий відварений рис — ідеальний гарнір до м’яса, риби та овочів. Багато людей вживають білі ситні зерна кілька разів на тиждень, а то й щодня.

Користь у цієї крупи справді є. Вона дуже поживна і дає багато енергії, покращує роботу нервової системи та благотворно впливає на когнітивні функції, зміцнює кістки та суглоби, нормалізує травлення, позбавляє від запорів, покращує стан шкіри, м’яко очищає дихальні шляхи, виводить зайву рідину з організму, бореться із запальним , нормалізує діяльність серцево-судинної системи

У рисі міститься 8 амінокислот, корисні жири, вітаміни, кальцій, фосфор та безліч інших корисних мікроелементів. Однак є у крупи одна особливість: найбільше поживних речовин міститься в оболонці, яка зникає при термічній обробці.

І ще один значний недолік рису – високий глікемічний індекс. Цей фактор має стати вирішальним для людей, які мають схильність до набору зайвої ваги і тим більше — цукрового діабету.

Якщо ви є затятим шанувальником рису, робіть вибір на користь коричневого.

Мал

2. Апельсини

Апельсини — один з найпопулярніших видів цитрусових, які ми із задоволенням їмо через соковитість, величезний вміст вітаміну С і приємний кисло-солодкий смак. За вмістом корисних речовин, і в тому числі вітаміну С, апельсини посідають почесне перше місце серед цитрусових побратимів.

Але їх не можна вважати абсолютно безпечними фруктами, оскільки апельсини теж таять у собі ряд неприємних особливостей.

По-перше, апельсини відносяться до продуктів із високим ступенем алергенності. Якщо ви схильні до алергії і почнете безконтрольно вживати ці кисло-солодкі «рижики», велика ймовірність, що матимете ще одну алергію. Саме з цієї причини апельсини не можна вживати вагітним і жінкам, що годують, інакше дитина може отримати це неприємне захворювання.

По-друге, завдяки своєму особливому смаку апельсини здатні підвищувати кислотність шлункового соку. Це серйозна нагода відмовитися від фрукта людям з гастритом, виразкою, проблемами з кишечником та хронічними захворюваннями травної системи.

По-третє, апельсини підвищують як кислотність шлункового соку, а й слини, тобто. мікрофлори ротової порожнини. Це загрожує захворюваннями зубів і ясен, особливо стиранням зубної емалі.

Четверта і дуже несподівана причина припинити їсти апельсини щодня — набір зайвої ваги. Справа в тому, що цитрусові містять дуже мало клітковини та дуже багато цукру. А це означає, що для фігури вони дуже шкідливі.

І той же вітамін С може бути небезпечний для кісток, якщо в організмі виявиться його надлишок. Надмірна кількість вітаміну С погіршує засвоюваність кальцію, а значить у зоні ризику виявляються кістки та суглоби.

Апельсини

3 яйця

Яйця є в кожному продуктовому кошику, а в холодильнику для них є навіть спеціальна полиця. Чому б і ні, якщо вони легко готуються, їх можна їсти на сніданок, готувати різноманітні салати, зокрема улюблений «Олів’є». Без яєць неможливо приготувати млинці, оладки та іншу випічку, тому багато людей вживають їх щодня, навіть не замислюючись, який удар завдають судин.

Яйця – джерело білка, вітамінів А, К, D, кальцію, калію, заліза, фосфору, натрію та інших мікроелементів. І мало хто знає, що яєчний жовток містить величезну кількість холестерину, що підвищує ризик розвитку атеросклерозу.

Якщо ви привчили себе їсти яйця щодня, відучитесь від цієї звички. Лікарі рекомендують з’їдати не більше 1 яйця всього 2 рази на тиждень, а все, що вище за норму, — йде на шкоду, а не на благо. До речі, білок можна їсти частіше, але не жовток.

Яйця

4. Картопля

Картопляне пюре з котлеткою, відварену картопля в «мундирі», запечені із зеленню картопляні часточки, картопля фрі, смажена картопля з грибами, усі супи, драники, безліч салатів — ось, що спадає на думку, коли ми думаємо про картошку.

Саме картоплю ми закуповуємо мішками, вона є в кожній квартирі без винятку. Якщо немає часу на приготування, гроші скінчилися раніше зарплати, то ситний та смачний овоч легко виправить усі проблеми, адже з нього можна швидко приготувати купу різноманітних страв.

Але ж недаремно картопля — перше, що виключається з раціону людей, які бажають подолати зайву вагу. Вся справа у високому глікемічному індексі, який дорівнює 95, що більше, ніж у цукру та меду разом узятих. Це означає, що щоденне вживання картоплі — прямий шлях до цукрового діабету, ризик виникнення якого в рази вищий у людей із надмірною масою тіла.

І ще один аргумент проти картоплі – її склад. На 70-80% (залежно від сорту) вона складається з крохмалю, який організм у принципі не вміє засвоювати. Щоб переварити картоплю, організму потрібно зробити величезну кількість хімічних реакцій, і тільки тоді вона перетворюється на прості засвоювані цукру.

Якщо при цьому в раціоні немає достатньої кількості вітамінів та речовин, що сприяють розщепленню крохмалю, він бродить, гниє, закупорює кровоносні судини. Крохмаль повністю пригнічує засвоюваність йоду, порушує мікрофлору кишечника, а якщо при приготуванні страви використовується олія чи сир, він взагалі повністю замінюється на жири.

Крім того, під впливом високих температур крохмаль перетворюється на клейку масу, яка забиває травні органи, склеює ворсинки кишечника, порушуючи їхню роботу. І від способу приготування овочів він не стає менш небезпечним: що жирна фрі, що дієтична печена картопля однаково шкідлива, якщо є їх щодня.

Картопля

5. Червоне м’ясо

М’ясо – основне джерело білка, а червоне м’ясо ще й покращує склад нашої крові за рахунок підвищення рівня гемоглобіну. Червоне м’ясо корисне для м’язів, кісток та суглобів, воно постачає енергію, зміцнює імунітет, та й що приховувати – неймовірно смачне.

Але ось їсти його щодня не варто з однієї простої причини: м’ясо дуже довго перетравлюється, деякі м’ясні страви – до 8 годин. За час його перетравлення людина вже встигає з’їсти щось ще, а то й 2-3 рази. Відповідно, неперетравлене м’ясо починає гнити у шлунку, а цей процес супроводжується виділенням метану.

Метан руйнує вітамін В3, що сприяє нормальній роботі інсуліну. Небезпека становить підвищення рівня цукру в крові та його наслідок — цукровий діабет, а також високий ризик розвитку злоякісних утворень у шлунку та кишечнику.

Для нормальної роботи травного тракту м’ясо можна їсти 2-3 рази на тиждень, а в інші дні їсти рибу.

Червоне м'ясо

6. Шпинат

Шпинат — один із найцінніших видів зелені. Він містить величезну кількість вітамінів, мікроелементів та органічних кислот, які корисні для всього організму загалом.

Однак одна з кислот — щавлева — завдасть лише шкоди сечовидільній системі. Шпинат не рекомендується їсти людям з хворобами печінки та жовчовивідних шляхів, а також тим, хто страждає на ревматизм.

Тим, у кого зі здоров’ям все гаразд, не варто вживати шпинат частіше 2-3 рази на тиждень.

Шпинат

7. Вівсянка

Улюблений сніданок англійців давно став найпопулярнішим у всьому світі. Всі знають, що вівсянка — це корисно, ситно і смачно, тому її вживають вранці всі, кому не ліньки. Тільки ось дієтологи стверджують, що її щодня шкідливо для здоров’я.

По-перше, вівсянка дуже калорійна. У 100 грамах каші міститься не менше 350 кілокалорій, а з урахуванням того, що її варять на молоці, змішують із фруктами, горіхами та медом, виходить ще більше.

По-друге, у вівсянці є фітинова кислота, яка вимиває кальцій з кісток. І навіть той кальцій, який є в каші, не засвоюватиметься саме за рахунок фітину.

По-третє, вівсяна клейковина, яка утворюється при проході каші травним трактом, склеює ворсинки кишечника і перешкоджає травленню. Цей процес може стати попередником целіакії — небезпечного захворювання, яке полягає у виключенні ворсинок із процесу травлення, через що поживні речовини перестають всмоктуватися.

Вівсянка може спричинити алергію, особливо якщо її дають вживати маленьким дітям. А ще у пластівцях повно крохмалю, який сприяє розвитку цукрового діабету. Живлення ж страв з вівсянки хоч і висока, але відчуття ситості зникає вже через 2-3 години.

З огляду на всі ці негативні властивості вівсянки, вживати її лікарі рекомендують не частіше 2-3 разів на тиждень.

Вівсянка

8. Фініки

Фініки протипоказані людям зі схильністю до цукрового діабету та повноти. У них багато цукру, а ще вони дуже калорійні. Незважаючи на те, що сухофрукти вважаються корисними для всього організму, перекус із 50 грамів фініків за калорійністю та вмістом цукру можна порівняти з тістечком.

Велика кількість цукрів у фініках роблять їх шкідливими для зубів та ротової порожнини, груба клітковина уповільнює процес травлення і призводить до відчуття тяжкості у шлунку. Тому якщо ви без розуму від солодкого сухофрукта, обмежтеся двома-трьома фініками 2-3 рази на тиждень.

Фініки

Всі продукти корисні, але тільки в міру. Не забувайте про це!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:25 Середня оцінка: 4,08 із 5)
8 продуктів, які краще не їсти щодня Завантаження…

Читайте також:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *