5 кроків вибору мийки для кухні
Як вибрати мийку для кухні з точки зору економічності, дизайну та довговічності, з урахуванням розміру кухні та частоти користування? Давайте розберемося по порядку.
Крок 1. Виберіть форму та розміри
Правильніше перед походом в магазин насамперед визначитися з формою та розміром мийки для кухні.
- Квадратні
Основні розміри: 50х50 см, 60х60 см.
Характеристика: комфортні для миття посуду, місткі, звичні, асортимент квадратних мийок найрізноманітніший і за дизайном, і за функціоналом, і за розміром.
- Прямокутні
Основні розміри: 55х50, 50х80, 50х100, 50х125 та ін.
Характеристика: зручні, підходять для вузьких стільниць, але майте на увазі, що прямокутні чаші, розташовані довгою стороною поперек стільниці, бувають менш зручними в експлуатації.
- Круглі
Діаметри: 45-51 см.
Характеристика: круглі раковини значно зручніше мити за рахунок відсутності кутів, вони місткіші за прямокутні, але найчастіше не мають додаткових секцій.
Окремо виділимо нестандартні форми:
- Трикутні (кутові) — Ідеально підходять у випадку, якщо потрібно економити простір.
- П’ятикутні та шестикутні — найсучасніша форма, що утворюється за рахунок бічних крил, місткі, можуть монтуватися в кутку або вздовж стіни. Підходять для великих кухонь.
Важливо:
- Головне правило: розмір чаші повинен бути таким, щоб відстань від її бортиків до стіни, краю стільниці та/або боковин тумби не менше 5 см;
- Оптимальна глибина чаші: 16-20 см – це золота середина, оскільки:
- більш глибокі мийки будуть незручними – у процесі миття посуду доведеться нахилятися. Вони хороші тільки в тому випадку, якщо вам часто потрібно мити листи, набирати воду в глибоку тару і мити дуже великі каструлі;
- мийки з глибиною чаші менше 15 см також незручні, оскільки їх розбризкується вода.
- Дуже часто маленькі раковини, які розміщують у маленьких кухняхкомпенсують свій невеликий розмір глибиною чаші.
Крок 2. Порівняйте: нержавіюча сталь, кераміка та штучний камінь
Існують такі види кухонних мийок:
- Мийки з нержавіючої сталі
Характеристика: Мийки для кухні з нержавіючої сталі (хромонікелевого сплаву) — найпопулярніші. Вони добре вписуються в будь-який інтер’єр, недорогі, легкі та стійкі до корозії та механічних пошкоджень. Моделі з нержавіючої сталі бувають дзеркальними (полірованими), матовими і текстурованими, трохи шорсткими.
Порада: краще вибирати мийку з шорсткою поверхнею, тому що подряпини на ній видно менше, але і коштують такі варіанти дорожче.
Мінуси:
- раковини з нержавіючої сталі найбільш «шумні», але ви можете встановити біля дна зі зворотного боку спеціальну шумопоглинаючу підкладку;
- нержавіюча сталь, особливо матова та дзеркальна, сильно дряпається.
Як вибрати кухонне миття з нержавіючої сталі?
- Вирушаючи в магазин, візьміть із собою магніт. Приклавши його до миття, ви зможете визначити якість матеріалу.
- Чим легше і тонше мийка, тим вона швидше прийде в непридатність. Мінімально допустима товщина нержавіючої сталі – 0,12 мм, але такий варіант більше підійде для дачі або у випадку, якщо ви рідко миєте посуд. Якщо ж ви хочете, щоб раковина служила довго і краще «сиділа» на стільниці, шукайте раковини з нержавіючої сталі завтовшки 2-3 мм. Крім того, важкий змішувач можна встановлювати лише на такому миття.
- Кухонні мийки з нержавіючої сталі бувають цільнотягнутими (виготовлені з 1 сталевого листа, тому шов не видно) і звареними (мають шов, а тому гірше за якістю).
Окремо виділимо емальовані мийки — вони дещо гірші за експлуатаційними показниками, ніж варіанти з нержавіючої сталі, погано сприймають ударні навантаження — через них може відколотися емаль, внаслідок чого почнеться корозійний процес у сталевій основі. У той же час вони бюджетні і можуть виглядати цілком симпатично, тому для дачного будинку навряд чи ви знайдете варіант краще.
- Керамічні є основою з фаянсу або фарфору із захисним емальованим шаром.
Емаль не окислюється і не дряпається, а також може бути виготовлена у різних кольорах та навіть малюнках. А ще ці мийки краще за інших вписуються в класичні кухні, інтер’єри у стилі кантрі та ретро. Але вони на порядок дорожчі, важчі за решту мийок, не відрізняються удароміцністю і вимагають професійного монтажу.
- Зі штучного каменю, А точніше з гранітної крихти та акрилу (бувають також мийки з кварцового піску та штучного мармуру).
Такі раковини легкі у догляді, набагато менш галасливі, ніж мийки з нержавіючої сталі, добре виглядають, зносостійкі, ударостійкі, можуть бути виконані в 10 кольорах, а значить можна підібрати раковину, близьку за кольором до стільниці.
Але й у них є мінуси – вони бояться гарячого, наприклад, розпечених сковорідок та фарбуючих продуктів на кшталт буряків. Крім того, коштують вони відносно дорожче.
Дивіться докладніше: Кухонна мийка зі штучного каменю – 8 порад щодо вибору
Крок 3. Визначтеся скільки секцій вам потрібно: одна чи більше?
- З однією чашею найпростіші – для маленьких робочих зон.
- З двома-чотирма чашами – функціональні та місткі.
- З бічними крилами, призначеними для сушіння. До речі, крила забезпечують додатковий захист стільниці, та й загалом з ними миття зручніше. Навіть якщо у вас дуже маленька кухня, постарайтеся придбати мийку хоча б з маленьким крилом, як на фото нижче.
Порада: якщо двох або трисекційні мийки вам не підходять з тих чи інших причин, купіть просто спеціальне цебро для миття овочів.
Крок 4. Виберіть мийку за способом монтажу – накладну, врізну, підстільну або вбудовану
Класифікують вироби та за способом встановлення. Моделі з нержавіючої сталі, каменю, кераміки або полімерів (як одинарні, так і подвійні) бувають:
- Накладними — Монтуються на тумбу за принципом кришки. Ідеально підходять для модульних меблів.
- Врізними — Виступають над робочою поверхнею, монтуються безпосередньо в стільницю, для чого в ній заздалегідь вирізається отвір.
- Вбудовані в рівень зі стільницею — Рідкісний тип мийок, встановлюються вони тільки професіоналами і коштують дорожче.
- Підстільними — Вбудовані нижче рівня стільниці. Такий спосіб установки забезпечує гігієнічність і зручність в експлуатації, мийки виглядають красиво, але коштують дорожче за інших.
Крок 5. Підберіть аксесуари
Сьогодні можна вибрати не тільки відповідну модель раковини, а й аксесуари для кухонного миття. Це може бути: додатковий кран, фільтрувальний модуль для очищення та отримання питної води, а також диспоузер (електричний пристрій, що подрібнює залишки продуктів, що потрапляють у злив), автоматичний донний клапан, а також просто друшляки для подвійного миття, дошки, відерця та сушарки.
Сюжет про те, як вибрати мийку для кухні, також можна переглянути в наступному відео:
Читайте також: