10 продуктів, що зберігають молодість
Деякі продукти перешкоджають старінню клітин, а значить допомагають довше залишатися молодими та красивими. Цю функцію виконують речовини, які називають антиоксидантами. Якщо ви регулярно вживатимете те, про що ми вам розповімо, молодість ще довго буде з вами.
1. Петрушка
Петрушку по праву вважатимуться царицею зелені і заразом — молодості. Речовини, які містяться в петрушці, мають потужну оздоровчу та профілактичну дію на весь організм і, звичайно ж, уповільнюють процес старіння.
Отже, які речовини у складі ароматної зелені продовжують молодість?
- Бета-каротин та вітамін С покращують колір обличчя та зберігають еластичність та пружність шкіри.
- Вітамін Е перешкоджає старінню клітин, покращує стан шкіри, волосся та нігтів.
- Залізо, кальцій, магній та фосфор борються з вільними радикалами — оксидантами, виводять шлаки та токсини з організму та нормалізують гормональний фон.
- Хлорофіл, який присутній у будь-якій зелені, сприяє виробленню глутатіону — антиоксиданту, корисного для всіх систем органів.
Для того щоб петрушка справлялася зі своєю роботою, її потрібно вживати щодня в кількості 30 г. Влітку з цим проблем не виникне, але краще заздалегідь заморозити достатню кількість зелені на осінньо-зимовий сезон. Петрушка не втрачає своїх властивостей при заморожуванні, тому її можна додавати в будь-які гарячі страви, супи та салати.
2. Жирні сорти риби
Риба – джерело омега-3 жирних кислот, які корисні для організму. Їхнє основне призначення — зміцнення нігтів і поліпшення стану волосся, а також сприятливий вплив на шкіру. Омега-3 допомагають утримувати вологу в шкірі, зберігаючи її еластичність та пружність.
Але найбільша заслуга деяких сортів риби — лосося, оселедця, форелі, скумбрії, тунця та сардини — величезна кількість антиоксидантів, які продовжують молодість та красу. Зокрема, лосось містить унікальний антиоксидант астаксантин – найпотужніший борець із вільними радикалами.
Для порівняння: астаксантин у 65 разів активніший за вітамін С і в 100 разів — вітамін Е.
А ще речовини, які містяться в рибі, сприяють виробленню власного колагену та еластину, зберігаючи шкіру чистою, гладкою, перешкоджаючи появі зморшок та висипань, позбавляючи набряків.
Щоб отримати максимум користі з риби, її потрібно вживати не рідше трьох разів на тиждень по 150 г. Вона набагато корисніша за м’ясо, постачає в організм необхідну кількість білка і, звичайно, продовжує молодість.
3. Мигдаль
Мигдаль не дарма один із найдорожчих горіхів. Його основна «молодильна» складова – вітамін Е, призначений для збереження пружності та краси шкіри. Разом з магнієм, який також міститься в мигдалі, вони борються з вільними радикалами і перешкоджають утворенню зморшок.
Лінолева та ліноленова кислоти виводять із судин поганий холестерин. Завдяки цьому клітини отримують достатню кількість кисню та поживних речовин, а продуктів розпаду та шлаків у них стає дедалі менше.
І ще одне багатство мигдалю – фолієва кислота, відома також як вітамін В9. Вона сприяє оновленню клітин та тканин. Проте мигдаль рекомендується вживати лише тим, хто не має схильності до повноти. У 100 г горішків міститься аж 600 калорій, хоча денна норма – лише 30 г.
4. Обліпиха
У людей старше 40 років підвищується ризик офтальмологічних захворювань, які можуть призвести до погіршення чи втрати зору. Щоб цього уникнути, треба регулярно обстежуватися у офтальмолога, а також ввести в раціон продукти, багаті на вітамін А. До таких продуктів і відноситься обліпиха.
Ця кислувата помаранчева ягода також уповільнює старіння шкіри та прискорює окисно-відновні процеси в організмі. Дрібні кісточки обліпихи, які практично не помітні під час їжі, сприяють виведенню шлаків та токсинів із кишечника.
Ягоди обліпихи можна вживати всередину по 30-50 г, а також робити з них косметичні засоби. Кашка з ягід може застосовуватися як маска для обличчя або волосся, і позитивний ефект не забариться.
5. Томати
Улюблені червоні овочі, які насправді – ягоди, теж дуже корисні для молодості та свіжості. Вони містять унікальний антиоксидант лікопін, активність якого у 100 разів вища, ніж вітамін Е. Він зменшує кількість патологічних клітин, перешкоджає розвитку онкологічних захворювань та інших небезпечних захворювань.
У помідорах присутня величезна кількість вітамінів: А, В, С, Е, РР, а також К – один із рідкісних вітамінів. Він зміцнює стінки судин, покращує кровообіг та прискорює метаболізм.
Помідори бажано вживати щодня, проте томатна паста також чудово підійде для щоденного вживання. Більше того, у томатній пасті навіть більше лікопіну, ніж у свіжих плодах.
6. Ківі
«Пухнастий» зелений фрукт з приємним кислуватим смаком вживають набагато рідше, ніж, наприклад, банани і мандарини, і роблять це дарма.
Ківі — низькокалорійний дієтичний фрукт, який містить грубу рослинну клітковину. Вона сприятливо впливає на травлення, сприяє зниженню ваги. Біокаталізатори та ензими активують процес жироспалювання, а водночас виробляються нові колагенові волокна, які не дають шкірі обвиснути.
Крім того, що ківі стимулює вироблення власного колагену, фрукт ще й запобігає випаданню волосся та ранньому облисіння, кальцій та фосфор у його складі зміцнює кістки та зуби, цинк нормалізує гормональний фон, покращує стан волосся, нігтів та шкіри.
Цікавий факт, що у шкірці ківі набагато більше антиоксидантів, ніж у м’якоті плода. Якщо бути точнішим, то в 3 рази більше. Крім антиоксидантного, шкірка фрукта має і антибактеріальну властивість, нормалізуючи мікрофлору кишечника.
Ківі сміливо можна їсти щодня. Максимальна добова доза – 3 фрукти на день. Виняток становлять люди з гастритом та виразкою шлунка, з підвищеною кислотністю шлункового соку та захворюваннями нирок: їм ківі протипоказаний.
7. Артишок
Артишок – рослина сімейства макових, яку необхідно обов’язково включити до раціону. У списку продуктів, що містять найбільшу кількість антиоксидантів, артишок посідає почесне 7 місце.
Найкорисніші компоненти артишоку — клітковина, вітамін К, мідь, залізо та поліфеноли. Він є одним із найпотужніших пробіотиків та нормалізує мікрофлору кишечника, виводить холестерин із судин та нормалізує артеріальний тиск. Інулін збільшує кількість корисних бактерій у кишечнику.
Артишок сприяє виведенню токсинів та шлаків з організму, захищає від цукрового діабету та різких стрибків цукру в крові, а також сприяє кращому засвоєнню йоду щитовидною залозою.
Антиоксидант цинаропікрин захищає шкіру від негативного впливу ультрафіолетових променів, підтримуючи її гладкість та пружність. Також він виводить вільні радикали, припиняючи при цьому їх поділ в організм людини.
Артишок можна вживати щодня у складі супів, салатів, маринованому, смаженому чи запеченому вигляді.
8. Зародки пшениці
Користь зародків пшениці оцінили майже всі прихильники правильного харчування та здорового способу життя. Вони відомі своїми імуностимулюючими та омолоджуючими властивостями, а також чудово впливають на травлення.
Саме зародки пшениці містять максимальну кількість корисних речовин, які тільки можуть бути у самій пшениці. До того ж вони повністю засвоюються людським організмом.
Зародки пшениці містять клітковину, білки, складні вуглеводи, фолієву кислоту, вітаміни Е, В, калій, залізо, кальцій, калій, фосфор, цинк та селен. У них присутні й омега-3 жирні кислоти, які є також у рибі.
Білкові гідролізати в зародках пшениці знаходять та нейтралізують вільні радикали та хвороботворні мікроорганізми, перешкоджаючи розвитку деяких захворювань. Крім того, гідролізати стимулюють вироблення власних антиоксидантів.
Поживні речовини та вітаміни, що входять до складу зародків пшениці, покращують стан шкіри та запобігають випаданню волосся. Вони вирішують такі проблеми, як псоріаз, пігментні плями, екзема, зморшки, сонячні опіки та тьмяний колір обличчя.
Зародки пшениці підвищують витривалість та покращують спортивні результати, підтримують тонус м’язів та захищають клітини мозку від старіння. Цей джерело корисних речовин рекомендується вживати щодня.
9. Білі гриби
Нещодавно американські вчені дійшли висновку, що білі гриби містять сполуку, яку сам людський організм не може синтезувати. Це амінокислота ерготіонеїн, якої у білих грибах більше, ніж в інших продуктах, у 10 разів.
Гриби також містять антиоксидант глутатіон, який захищає ДНК від ушкоджень, пом’якшує окисний процес та захищає від старіння. Вживання білих грибів у їжу дуже корисно у похилому віці: «лісові жителі» перешкоджають розвитку деменції.
10. Баклажани
Фіолетовим відтінком баклажани зобов’язані антиоксиданту насунину. Йому властивий виражений антивіковий ефект, оскільки він пом’якшує процес окислення і захищає ДНК від ушкоджень. Насунін знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, зменшує кількість вільних радикалів та підтримує нормальну роботу нейронів головного мозку.
Цікаво, що шкірка баклажана в рази корисніша, ніж сам овоч.
Вживаючи ці продукти, можна захистити себе від необхідності зустрічати старість раніше, ніж хотілося б, а також небезпечних косметичних процедур.
Читайте також:
- Можна, але обережно: 8 продуктів, які краще не їсти щодня
- 7 правил ЗОЖ, які давно варто поставити під сумнів
- Прощавай, безлад: 10 найкорисніших організаторів ІКЕА всіх часів
- 9 предметів ІКЕА, через які інтер’єр виглядатиме дорожче
- Як все встигати: 6 принципів системи Fly Lady, які потрібно знати кожній жінці
- Як зберігати губки та ганчірки для миття посуду – 5 способів та хитрості організації
- 6 секретів відчуття порядку
- Як зберігати квитанції, папери та документи: 3 кроки до порядку
- Наводимо порядок у домашній аптечці за 5 кроків
- Прибираємо літнє взуття на зиму – 9 ідей зберігання
- 7 хитрощів зберігання швабри, засобів для чищення, пилососу та іншого інвентарю для прибирання
- 9 речей, які ви НІКОЛИ не повинні зберігати на стільниці
- Як організувати простір під миттям – 7 недорогих та робочих ідей
- Зберігання на кухні – 17 супер-ефективних рішень та лайфхаків