10 горіхів і насіння, які перешкоджають підвищеній в'язкості крові та покращують роботу серця
Вітальня,  Зала,  Кухня,  Спальня

10 горіхів і насіння, які перешкоджають підвищеній в’язкості крові та покращують роботу серця


З віком кров у людському організмі стає густішою. Це відбувається під впливом безлічі факторів: через спадкову схильність, внаслідок малорухливого способу життя, внаслідок неправильного харчування, після вагітності, від систематичного зневоднення… Підвищена в’язкість крові зустрічається у багатьох людей — але це не означає, що це явище можна вважати нормальним для здоров’я .

Чим густіша кров, тим вищі ризики:

  • розвитку атеросклерозу;
  • формування тромбів;
  • появи геморою;
  • варикозного розширення вен;
  • захворювань нирок та печінки;
  • відкладення згустків холестерину на внутрішніх стінках кровоносних судин.

Простіше кажучи, густа кров негативно позначається як на тривалості життя, так і на його якості. Офіційного статусу захворювання у цього явища немає, проте поряд із хворобами воно потребує своєчасної профілактики.

судини

Розвиток проблем серцево-судинної системи можна запобігти, включивши до свого раціону певне насіння та горіхи. Вони цілком загальнодоступні, приємні на смак, живильні та забезпечують успішну профілактику підвищеної в’язкості крові. Щоправда, треба відразу обмовитися, що благотворний ефект буде помітний лише за систематичного та регулярного вживання. Крім того, вживати ці продукти слід не довільно, а саме так, щоб вони позитивно позначалися на густоті крові.

Нижче ми розглянемо 10 горіхів і насіння, які можна придбати в магазині неподалік будинку і які дають гарантований результат розрідження крові в судинах. Задля принципу об’єктивності ці продукти будуть перераховані за абеткою.

Горіхи

Арахіс, він же земляний горіх

Арахіс

Цей продукт багатий жирними кислотами, які суттєво зменшують згортання крові.

Також арахіс сприяє зниженню рівня цукру в кровотоку, що призводить до наступних результатів:

  • кров’яна структура стає менш щільною;
  • у судинах не формуються згустки;
  • венозний та артеріальний кровотік здійснюються безперешкодно;
  • органи у достатній кількості насичуються киснем та поживними речовинами.

Щоб користь від арахісу була відчутнішою, його слід вживати не в сирому, а в смаженому вигляді.

Грецька

Волоський горіх

Горіх, що зовнішнім виглядом нагадує людський мозок, містить велику кількість речовин, винятково корисних для серця.

За рахунок вмісту міді, цинку та вітаміну С цей горіх запобігає формуванню холестеринових бляшок та зміцнює стінки кровоносних судин.

Рівень холестерину в організмі нормалізується завдяки вмісту фосфоліпідів у цьому продукті, а надлишки холестерину не всмоктуються через кишкові стінки завдяки ситостерину.

Безпосередньому розрідженню крові сприяє амінокислота аргінін, яка активізує вироблення азотного оксиду.

Також для волоського горіха характерна висока концентрація йоду та вітаміну Е.

Щоб отримати максимум ефект від корисних властивостей цього продукту, його рекомендується замочувати або пророщувати. Наприклад, його можна промити, помістити у скляну ємність, герметично закрити її та прибрати в холодильник (вжити заготівлю слід протягом тижня). Як варіант, можна помістити горіх на ніч у чисту воду кімнатної температури та чекати появи паростків.

Мигдаль

мигдаль

Профілактикою загущення крові виступають кислоти Омега-3 і -6, що містяться в мигдалі, а також вітамін Е. Якщо є мигдаль регулярно, він може призвести до розчинення холестеринових бляшок. Також цей продукт визнано потужним антиоксидантом.

Використовувати мигдаль рекомендується у підсмаженому чи замоченому вигляді. Після замочування у ньому активізуються механізми, що сприяють засвоєнню жирних кислот.

Фундук

фундук

Цей продукт містить велику кількість клітковини, ненасичених жирних кислот, а також органічних кислот:

  • пальмітинової;
  • стеаринової;
  • олеїнової.

Всі ці речовини нейтралізують надлишки жирів у травному тракті та підвищують чистоту кровотоку.

Фундук винятково рекомендований при варикозі.

Приємний бонус: за рахунок зниженого вмісту вуглеводів цей продукт можуть спокійно їсти ті, хто боїться набрати зайву вагу.

Насіння

Льон

льон

Цей продукт немає протипоказань. Його не можна вживати лише у разі індивідуальної непереносимості.

Льон містить велику кількість ненасичених жирних кислот, які сприяють нормалізації в’язкості крові. Благодійного ефекту вдається досягти за рахунок того, що ці кислоти сприяють виробленню активних речовин простагландинів.

Завдяки льону в організмі знижується концентрація поганого холестерину. Ще до того, як зайві жири встигають всмоктатися через кишкові стінки, їх адсорбує клітковина, що міститься в льоні.

Цей продукт також підвищує еластичність судин та сприяє нормалізації артеріального тиску.

Лляне насіння не варто піддавати термічній обробці. Оптимальний спосіб його вживання — спочатку змолоти в кавомолці, а потім додати готову їжу. Таким чином, продукт з усіма його корисними властивостями буде максимально повно засвоєний організмом.

Кокос

кокос

Ні, це помилка. Кокос поміщений у перелік не горіхів, а насіння тому, що є насінням кокосової пальми.

Для кровоносної системи корисні такі елементи кокосу:

  • м’якоть;
  • молоко;
  • олія;
  • сік.

Для м’якоті характерна висока концентрація вітамінів А та Е, а також корисних олій.

Кокосове молоко готують шляхом змішування стиглої м’якоті плода із питною водою.

Олія дає оздоровчий ефект завдяки вмісту вітаміну Е.

Що ж до кокосового соку, треба запам’ятати: це не те саме, що кокосове молоко. Молоко роблять із уже дозрілих плодів, а сік видобувають виключно з недозрілих. Сік природним чином присутня в них до того моменту, поки в міру дозрівання до нього не почне домішуватися олія. Головний секрет соку кокосу полягає в тому, що за своїм складом ця рідина близька до людської крові — тому її сприятливий вплив на густину крові цілком логічний.

Кунжут

кунжут

Це насіння насичене вітамінами А, С та Е, а також кальцієм.

Сезамін, що міститься в продукті, визнаний потужним антиоксидантом. Він знижує в’язкість крові та концентрацію холестерину в кровотоку, виступає ефективною профілактикою інфарктів, інсультів та атеросклерозу.

Кровоносна система також отримує користь від тригліцеридів, гліцеринових ефірів та жирних кислот у складі кунжуту.

Однак смажити кунжут, що вживається з оздоровчою метою, не можна. Перед вживанням препарат можна трохи підігріти або замочити сирим.

Соняшник

Насіння

Доведеться відразу засмутити любителів смаженого: для кровоносної системи насіння соняшника корисне лише у сирому вигляді (і бажано недозрілому).

Несмажене насіння запобігає атеросклеротичних змін у головному мозку, нормалізує артеріальний тиск, сприяє підтримці плинності крові.

Ненасичені жирні кислоти, вітаміни А та Е у складі соняшникового насіння також не дають крові загуснути.

Гарбуз

Гарбуз

Насіння гарбуза багате магнієм і вітаміном К, за рахунок чого вони не допускають згущення крові та закупорки судин.

При щоденному вживанні препарату концентрація «шкідливого» холестерину в кровотоку знижується під впливом фітостеролу.

Крім того, гарбузове насіння добре зміцнює судинні стінки і тому рекомендовано гіпертонікам.

Чіа

Чіа

Чіа успішно розріджують кров і позбавляють організм «шкідливого» холестерину за рахунок вмісту ненасичених жирних кислот Омега-3 і -6. Ці кислоти відповідають за підтримку оптимального рівня цукру в кровотоку.

Високий вміст клітковини перешкоджає небажаному всмоктуванню шлаків та токсинів.

Нормалізувати густину крові також допомагають численні вітаміни у складі продукту, саліцилова та фолієва кислоти.

Висновки

Вищеперелічені насіння та горіхи є ефективним і максимально натуральним способом зниження в’язкості крові. Вони багаті на ненасичені жирні кислоти Омега-3, -6, -9, вітаміни А, С, Е, саліцилову та фолієву кислоти, а також амінокислотами. Вони містять консервантів, барвників чи підсилювачів смаку — отже, благотворні як для кровотоку, але й всього організму загалом. Їхнє регулярне вживання навіть у невеликих кількостях стане дієвою профілактикою захворювань серцево-судинної сфери.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Оцініть матеріал! Вже проголосувало:8 Середня оцінка: 4,63 із 5)
10 горіхів і насіння, які перешкоджають підвищеній в'язкості крові та покращують роботу серця Завантаження…

Читайте також:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *